ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σ. Κυριακίδου: Ένας στους δέκα ενήλικες με διαβήτη

13 Νοεμβρίου 2023, 17:43

images

Περισσότερα από 32 εκατομμύρια άτομα ζουν με διαβήτη στην ΕΕ, δηλαδή ένας στους δέκα ενήλικες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αριθμός ο οποίος διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις μία δεκαετία, αναφέρει σε δήλωση της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.

Όπως τονίζει η Επίτροπος, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη χρόνια επιβάρυνση για την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής τους και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης συνολικά.

«Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Επιτροπή εργάζεται σκληρά προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη, η διάγνωση και η διαχείριση του διαβήτη και να μειωθούν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία και γι' αυτό εστιάζουμε σε μέτρα που καθιστούν εφικτές τις παρεμβάσεις σε πρώιμο στάδιο και εντοπίζουν τις παθήσεις όσο το δυνατόν ταχύτερα», προσθέτει. 

Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου διευκρινίζει ότι ο ρόλος των πολιτών στην αντιμετώπιση του διαβήτη έχει καθοριστική σημασία. Για παράδειγμα εξηγεί, ο κίνδυνος και η επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειωθούν με υγιέστερες επιλογές όσον αφορά τον τρόπο ζωής —όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος—, αποφάσεις τις οποίες μπορεί να πάρει ο καθένας και η καθεμία.

«Γι' αυτό είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα δίνει στους πολίτες μας τη δυνατότητα να κάνουν εύκολα τις υγιεινές επιλογές», αναφέρει.  

Η πρωτοβουλία της ΕΕ, «Υγιέστεροι μαζί» — Η πρωτοβουλία της ΕΕ για τις μη μεταδοτικές νόσους είναι το όραμά μας, συμπληρώνει και το πλαίσιο που παρέχεται στα κράτη μέλη για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών, μέσω συντονισμένων δράσεων που μειώνουν τις επιπτώσεις των μη μεταδοτικών νόσων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, καθώς και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας. 

«Με ενίσχυση ύψους €53 εκατ. στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health —τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ σε δράσεις σχετικά με τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα— αυτή η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αλλάξει τα δεδομένα τόσο για τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη όσο και για εκείνα που ζουν με διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα», εξηγεί. 

Επιπλέον, υπογραμμίζει, ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωσίας.

«Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο στηρίζουμε και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών με €75 εκατ.  για τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανθυγιεινή διατροφή», υπογραμμίζει.

Η ΕΕ επενδύει επίσης σημαντικά ποσά στην έρευνα, με πάνω από €296 εκατ. από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη στήριξη σχεδόν 120 έργων που σχετίζονται με τον διαβήτη. 

Τέλος η κ. Κυριακίδου με  την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, καλεί τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τη συνεργασία τους, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν με διαβήτη. 


Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα