ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σ. Κυριακίδου: €150 εκατ. για βελτίωση καρδιακής υγείας

29 September 2022, 06:00

images

Σε χρηματοδότηση €150 εκατ. για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, τη βελτίωση της καρδιακής υγείας και την αντιμετώπιση του διαβήτη μέσω του προγράμματος EU4Health προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου στέλνει προς τον κόσμο ένα απλό αλλά ζωτικής σημασίας μήνυμα: «ακούστε την καρδιά σας».

«Στις αρχές του τρέχοντος έτους, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να ενισχύσουμε το έργο μας όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών νόσων με συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο, δρομολογώντας τη νέα μας πρωτοβουλία “Healthier Together” (Υγιέστεροι μαζί)», αναφέρει.

Όπως εξηγεί, «μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, στηρίζουμε δράσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών, με χρηματοδότηση άνω των €150 εκατ. στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, τη βελτίωση της καρδιακής υγείας και τη γενικότερη αντιμετώπιση του διαβήτη και των καθοριστικών παραγόντων για την υγεία».

Covid-19 και καρδιαγγειακές παθήσεις

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, οι χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του καρκίνου, αποτελούν σημαντικές αιτίες θανάτου.

Μάλιστα, κάθε χρόνο, υπάρχουν περισσότερα από 6 εκατομμύρια νέα κρούσματα και πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιοπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης πριν από την πανδημία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν η κύρια αιτία θανάτου τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

«Όπως διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερης νόσου COVID-19. Πολλοί από τους θανάτους από τη νόσο COVID-19 σημειώθηκαν σε ομάδες του πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης», αναφέρει.

Συνεπώς, λόγω της πανδημίας, πολλές διαγνώσεις, εξετάσεις και θεραπείες έχουν αναβληθεί ή έχουν καθυστερήσει, η πρόληψη των ασθενειών και οι δραστηριότητες προώθησης της υγείας έχουν ανασταλεί, ενώ η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει πληγεί.

«Εάν θέλουμε να προλάβουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι καιρός να φροντίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα υγείας που δημιούργησε ο κορωνοϊός», υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι το ισχυρότερο εργαλείο είναι η πρόληψη, συστήνοντας να επενδύουμε στην υγεία μας κάθε μέρα και να δίνουμε προσοχή στις συνήθειες που μας βοηθούν να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα