ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρυθμίζουν το επίδομα αναπηρίας για δικαιούχους επικαρπίας

24 Νοεμβρίου 2023, 10:49

images

Νομοσχέδιο για επίλυση του προβλήματος που προκύπτει όταν άτομα με αναπηρία κατέχουν σπίτι με επικαρπία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να προχωρεί στην αποκοπή του επιδόματος αναπηρίας, κατατέθηκε χθες στη βουλή.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, στοχεύεται η τροποποίηση του άρθρου 13 του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων του 2014 έως 2022 για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και συγκεκριμένα των ατόμων με αναπηρίες.

Όπως τονίζεται, σκοπός της τροποποίησης είναι η μη διακοπή της καταβολής του ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία λόγω του ότι έχουν εγγεγραμμένη επ΄ ονόματί τους την κατοικία συγγενών τους, κυρίως γονέων, η οποία δεν ξεπερνά τα 300 τ.μ. και την οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο, επειδή η εν λόγω περιουσία είναι υποκείμενη σε δικαίωμα επικαρπίας εφ’ όρου ζωής.

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, σε αντίθεση με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, δεν θα λαμβάνεται υπόψη το πότε έγινε η εγγραφή της επικαρπίας.

Επισημαίνεται ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θα προστεθεί στο άρθρο 13 μια επιπλέον επιφύλαξη, βάσει της οποίας, άτομο με αναπηρία που λαμβάνει ΕΕΕ για σκοπούς παροχής ΕΕΕ, θα δικαιούται να εξαιρείται από τον υπολογισμό της αξίας της ακίνητης του περιουσίας, ιδιόκτητη κατοικία η οποία δεν υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και είναι υποκείμενη σε δικαίωμα επικαρπίας, εφ’ όρου ζωής, σε άλλο πρόσωπο, εγγεγραμμένη στα βιβλία του τμήματος κτηματολογίου και χωρομετρίας, στην οποία διαμένει πρόσωπο που είναι συγγενής του δικαιούχου και δεν ανήκει στην οικογενειακή μονάδα του δικαιούχου.

Με βάση το τροποποιητικό νομοσχέδιο, δεν προκύπτει οποιαδήποτε επιπρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό, καθώς αφορά υφιστάμενους δικαιούχους ΕΕΕ, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν το επίδομα ως άτομα με αναπηρίες και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γονείς τους ή άλλοι συγγενείς επιθυμούν να τους εγγράψουν την κατοικία τους επ’ ονόματί τους χωρίς να επηρεαστεί η παροχή επιδόματος από το οποίο εξαρτώνται για τις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Το σχετικό νομοσχέδιο, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου.

 

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα