ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρίχνουν το όριο ταχύτητας, αναβιώνουν τις ασφαλείς γειτονιές

13 Απριλίου 2024, 06:00

images

Την εποχή που οι γειτονιές ήταν ασφαλείς για τα παιδιά που βρίσκονται έξω με τα ποδήλατα τους, θα αναβιώσει το υπουργείο Μεταφορών, μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα συγκεκριμένου ορίου ταχύτητας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, ειδικά για τα παιδιά, το υπουργείο προωθεί συγκεκριμένες δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η πιλοτική εφαρμογή ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χιλιομέτρων ανά ώρα σε γειτονιές.

«Έχουν ήδη εντοπισθεί οι γειτονιές οι οποίες ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο και το υπουργείο Μεταφορών θα χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε οι γειτονιές να αποκτήσουν ασφαλή χαρακτήρα για πεζούς και ποδηλάτες, όπως τα χρόνια που οι γονείς δεν ανησυχούσαν ότι τα παιδιά τους διατρέχουν κίνδυνο ατυχήματος από τα αυτοκίνητα όταν ήταν έξω στη γειτονιά με το ποδήλατο τους», ανέφερε.

Συνεπώς, επεσήμανε «θέλουμε να επαναφέρουμε την αίσθηση ασφάλειας και την ελευθερία στα παιδιά να κινηθούν στις γειτονιές».

Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, την επανάσταση τη φέρνουν τα παιδιά γι’ αυτό το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής σε όλες τις επαρχίες, με στόχο να εμπεδωθεί η οδική συνείδηση στα παιδιά τα οποία θα μεταδώσουν αυτή την οδική συνείδηση και στην οικογένειά τους.

Επιπλέον, ανέφερε «θα εγκαταστήσουμε 30 εναλλακτικές ψηφιακές πινακίδες γύρω από τα σχολεία και σε πολυσύχναστους δρόμους στους οποίους παρατηρείται υπερβολική ταχύτητα για να ενημερώνουμε το κοινό για την ταχύτητα».

Πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό είναι απότοκο της επιτυχίας που είχε το πιλοτικό πρόγραμμα με τις φατσούλες  στην Πάφο που χαμογελούσαν στους οδηγούς ότι προσάρμοζαν την ταχύτητα τους σύμφωνα με το επιτρεπτό όριο ταχύτητας».

Ενίσχυση προστασίας και για μοτοσικλετιστές

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας και για μοτοσικλετιστές , είπε ο κ. Βαφεάδης «θα προκηρύξουμε νέο σχέδιο επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού το οποίο θα αφορά τους οδηγούς των μοτοσυκλετών».

Εξήγησε,  ότι «οι οδηγοί αυτοί διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο στο οδικό δίκτυο γι’ αυτό θέλουμε να τους προστατεύσουμε βοηθώντας τους να αποκτήσουν προστατευτικό μηχανισμό, ούτως ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να έχουν περισσότερες ελπίδες να απομακρυνθούν χωρίς οποιοδήποτε τραυματισμό».

Παράλληλα, σημείωσε, «εντός του τρέχοντος έτους σε συνεργασία με το τμήμα δημοσίων έργων θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της ασφάλειας των κιγκλιδωμάτων στους αυτοκινητοδρόμους ώστε σε περίπτωση ατυχημάτων να παρέχουν περισσότερη ασφάλεια στους μοτοσικλετιστές».

Οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πεπραγμένων του υπουργείου στον ένα χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Της Ηρώς Ευθυμίου 

Σχετικά Άρθρα