ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Ρήγμα» στην Ιερά Σύνοδο λόγω κορωνοϊού

17 Μαρτίου 2020, 07:07

images

O κορωνοϊός   προκάλεσε ρήγμα μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Κύπρου καθώς οι μητροπολίτες  Λεμεσού και Μόρφου  διατύπωσαν δημόσια διαφορετικές απόψεις στη  σύσταση του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου όπως οι πιστοί  απέχουν  από την εκκλησία για τρεις βδομάδες και παρακολουθούν  τη  θεία  λειτουργία ς από τηλεοράσεως.

Ο μητροπολίτης  Μόρφου Νεόφυτος υπέδειξε ότι «οι ιεράρχες με αφορμή την παρούσα πανδημία του κορωνοϊού, να ενοχοποιήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού ως πηγή θανάτου, άπαγε της βλασφημίας».

Ο αρχιεπίσκοπος, εμμέσως πλην σαφώς, έδωσε απάντηση στις αναφορές του μητροπολίτη Μόρφου. 

Μιλώντας στο  Omega, παρατήρησε σχετικά ότι όσοι  αντιδρούν, «θα πάρουν το μάθημά τους από τη συμπεριφορά του λαού».

Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος σε κήρυγμα του χθες βράδυ ανέφερε ότι  θα  τελεί τις ακολουθίες κανονικά και γνωστοποίησε πως «οι καθιερωμένες ομιλίες του στις 18 και 19 Μαρτίου, αναστέλλονται,  όπως  επίσης και οι ομιλίες του μετά το πέρας των κατανυκτικών εσπερινών.

Η μητρόπολη Λεμεσού ανακοίνωσε επίσης ότι για αντιμετώπιση του κορωνοϊού «θα ψαλεί ο Κανόνας διά πάσαν λοιμική νόσο» και θα διαβάζεται και ειδική ευχή.

Ο μητροπολίτης Μόρφου στη   γραπτή του δήλωση σημείωσε  ότι «πατροπαραδότως, σε δύσκολες στιγμές, περιστάσεις και ασθένειες, οι πιστοί της εκκλησίας καταφεύγουν στις θείες λειτουργίες, όπου, κατά τον ψαλμωδό, «Σώμα Χριστού μεταλαμβάνουσι, πηγής αθανάτου γεύονται».

Πρόσθεσε ότι «πατρικά και με νηφαλιότητα, όπως οι εις τα όρια της μητροπόλεως Μόρφου ευρισκόμενοι συνεχίσουμε απρόσκοπτα το εκκλησιαστικό πρόγραμμα Ακολουθιών και θείων Λειτουργιών της μητέρας μας εκκλησίας, και εμείς οι ταπεινοί και ολίγοι θα βαστάσουμε «το βάρος και τον καύσωνα της ημέρας, και για πιστούς και για ολιγόπιστους».

Ο αρχιεπίσκοπος   δήλωσε χθες πως όλοι πρέπει να συμβάλουμε ούτως ώστε το κακό να κτυπηθεί στη ρίζα του και να μην το αφήσουμε να προχωρήσει .

Ο προκαθήμενος  επικαλέστηκε την Κίνα η οποία έλαβε αυστηρά μέτρα και κτύπησε ανηλεώς το κακό και έφερε άριστα αποτελέσματα και την αποθεραπεία χιλιάδων ανθρώπων.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις Συνοδικών ανέφερε πως «στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην εκκλησία έχουμε πλουραλιστική δημοκρατία».  

«Όσοι δεν συμφωνούν, στις επαρχίες τους μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αν τους ακολουθήσει ο λαός μπράβο τους. Αλλά πιστεύω ότι ο λαός έχει αντιληφθεί το μεγάλο πρόβλημα και ότι με τη στάση του θα συμβάλει στο να μην αναπτυχθεί ο ιός και να θρηνήσουμε θύματα». παραήτησε ο προκαθήμενος

Διευκρίνισε ότι το μήνυμα του ήταν καθαρό. λειτουργίες, είπε, θα γίνονται κανονικά απο τους ιερείς αλλά οι πιστοί σημείωσε να μην προσέρχονται διότι μπορεί να συμβάλουν στην μετάδοση της ασθένειας.

Οι οδηγίες προς τους ιερείς είναι να κοινωνούν πιστούς ασθενείς και να υπάρχει μία ανοχή για παρουσία πέντε ή έξι ατόμων σε λειτουργία. 


Σχετικά Άρθρα