ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πυρά μεταμοσχευμένων ασθενών κατά πολιτείας και ΟΚΥπΥ

21 September 2023, 15:10

images

Πυρά κατά της πολιτείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), εξαπέλυσαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, εκπρόσωποι των μεταμοσχευμένων ασθενών και ασθενών με ηπατικές παθήσεις, κάνοντας λόγο για μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τα αιτήματα τα οποία έχουν συναποφασιστεί και καταρτιστεί από τους φορείς πριν από ένα σχεδόν χρόνο.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που συζητήθηκαν  αφορούν την επέκταση της υφιστάμενης μεταμοσχευτικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, την πρόσληψη δυο γιατρών με εξειδίκευση στην μεταμοσχευτική ηπατολογία και τις συμφωνίες με τα κέντρα αριστείας στο εξωτερικό.

«Το αίτημα μας είναι συγκεκριμένο και δεν χωρά καμίας αμφισβήτησης. Γι΄ αυτό  αναγκάζομαι να προσφύγω εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστέψτε με θα κερδίσω. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πρόθεση για ικανοποίηση του αιτήματος μας για δημιουργία εξειδικευμένης δομής για ασθενείς μεταμοσχευμένους ήπατος», δήλωσε ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ασθενών, Σταύρος Κυπριανού στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, αφότου άκουσε την τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Κύπρου Σταυρίδη.

Πρόσθεσε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής οι εκπρόσωποι των ασθενών άκουσαν «γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς ουσία και περιεχόμενο» και φεύγουν δυσαρεστημένοι και στενοχωρημένοι. 

«Θεωρούσαμε ότι η Υπουργός Υγείας στο επικείμενο ταξίδι της στο Λονδίνο θα είχε συγκεκριμένο πλάνο που αφορά στην εξειδίκευση, την επέκταση της μεταμοσχευτικής κλινικής και τη δημιουργία πρωτοκόλλων», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι δεν θα έπρεπε να συζητούνται τα αυτονόητα ούτε να μπαίνουν οι ασθενείς σε εξευτελιστικές, όπως είπε, διαδικασίες. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν κατάλαβε γιατί ο ΟΚΥπΥ τηρεί αυτήν τη στάση. Επιπλέον, έθεσε σειρά ερωτημάτων για τη στάση του ΟΚΥπΥ. 

Η Γιαννούλα Κουλλά, εκ μέρους του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων «Προμηθέας», είπε ότι οι ασθενείς φεύγουν απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι. 

«Δεν υπάρχει βούληση να στηριχθεί προσπάθεια για πρόσληψη ηπατολόγων και δημιουργία ηπατολογικής κλινικής», επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο. 

«Νιώθω λίγο ηλίθια γιατί ένα χρόνο πριν με πρωταγωνιστή τον κ. Σταυρίδη κάναμε αυτές τις διαδικασίες, πήγαμε στα εξειδικευμένα κέντρα, μιλήσαμε και ήρθαμε με χαρά και ελπίδα και τελικά τίποτα δεν προχώρησε» είπε η  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», κ. Γιαννούλλα Κουλλά . 

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο κ. Σταυρίδης, επανέλαβε πρόσφατες αναφορές της Υπ. Υγείας.

Την περασμένη εβδομάδα, σε δηλώσεις της η κ. Κανάρη, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας προωθεί υποδομές για τους ασθενείς με νόσους του ήπατος, και πως υπάρχει ένα προσχέδιο μνημονίου από πλευράς του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένου κέντρου στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την Υπουργό η συνάντηση με το Κέντρο στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Να παίρνουν τις υπηρεσίες που τους αξίζουν

Η Σάβια Ορφανίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλεύτρια ΔΗΣΥ, υπέδειξε ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε οι νεαροί μεταμοσχευμένοι να παίρνουν τις ιατρικές υπηρεσίες που τους αξίζουν και στην ενήλικη ζωή τους. 

Ακόμη, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρσι επί υπουργίας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με σκοπό την επέκταση της υφιστάμενης μεταμοσχευτικής κλινικής για τους νεφροπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την πρόσληψη δύο ιατρών με εξειδίκευση στη μεταμοσχευτική ηπατολογία, και τις συμφωνίες με κέντρα αριστείας του εξωτερικού. 

«Ζητήσαμε απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας γι’ αυτά τα θέματα. Δεν πήραμε ολοκληρωμένες απαντήσεις», σημείωσε η κ. Ορφανίδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επεκταθεί η μεταμοσχευτική κλινική και να προσληφθούν οι ηπατολόγοι.

Επιπλέον, είπε ότι στις 5 Οκτωβρίου η Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί Κέντρα Αριστείας στο Λονδίνο για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Με την επιστροφή της από το Λονδίνο, η Υπουργός θα κληθεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να δώσει την πολιτική κατεύθυνση επί του θέματος, ανέφερε η κ. Ορφανίδου.

Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, μιλώντας για την ηπατολογική κλινική, είπε ότι πρέπει η όποια επέκταση να είναι στη βάση επιστημονικών και τεκμηριωμένων δεδομένων και πρακτικών του εξωτερικού και να γίνει οπωσδήποτε εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ακόμη, επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη ειλημμένες πολιτικές δεσμεύσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί. Παράλληλα, κάλεσε το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ «να πράξουν τα δέοντα».

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι άνθρωποι σε κάποιες κοινότητες που έπασχαν από τη νόσο των Σταυροφόρων έχουν χάσουν τη ζωή τους, λόγω της αδυναμίας του συστήματος και των ελλείψεων στην περίθαλψη αυτών των ατόμων. Ακόμη, υπέδειξε ότι ο χώρος φιλοξενίας των πασχόντων πρέπει να είναι υγιής και να μην υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. 

Ο κ. Λεωνίδου έκανε λόγο για την υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση του χώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά δεν έγινε τίποτα. «Θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση ιατρών ή εισαγωγή εξειδικευμένων ιατρών που έχουν γνώση και εμπειρία», τόνισε.

Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, έκανε λόγο για «πολλά κενά» στην εξειδικευμένη φροντίδα ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Κύπρο. 

«Χρειάζονται εξειδικευμένοι ιατροί για μεταμόσχευση ήπατος, ξεχωριστές κλίνες για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, πρωτόκολλα, καθώς και εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε ο κ. Γιακουμή, προσθέτοντας ότι περίπου 2200 ασθενείς νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Επιπλέον τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση και πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία στο Λονδίνο με τα Κέντρα Αριστείας, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης.

Το θέμα της «ηχηρής απουσίας εξειδίκευσης» στο σύστημα υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της ηπατολογίας, τόνισε σε επιστολή του προς την Υπουργό Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, ο δικηγόρος Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης, την οποία καλεί -εκ μέρους πελάτη του- όπως διευθετήσει συνάντηση το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για λήψη μέτρων, ώστε να τηρηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί κατά τις συναντήσεις που έγιναν από τον Αύγουστο του 2022 και μέχρι τον Απρίλιο του 2023 με εκπροσώπους Οργανώσεων και Συνδέσμων Ασθενών με ηπατικές παθήσεις.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα