ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πυρά για επιστροφή γιατρού μετά από καταδίκη - Επιστολή σε ΠτΔ, ΠτΒ

08 Ιουλίου 2024, 12:10

images

Ανοικτή επιστολή αποστέλλει η Ιατρική Ασπίδα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Βουλής, αναφορικά με την επιστροφή μεγαλογιατρού στα ιατρικά του καθήκοντα μετά από την καταδίκη του για άσεμνη επίθεση εις βάρος ασθενούς του και την αποφυλάκισή του.

«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους πολίτες η επιστροφή του καταδικασθέντος για ποινικά αδικήματα μεγαλογιατρού στο ιατρείο του και στη συνέχιση της άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων ωσάν να μην υπήρξε ουδέν μεμπτό ή επιλήψιμο», αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως υπογραμμίζεται, η πιο πάνω πράξη αποτελεί «όνειδος για την πολιτεία».

Δυστυχώς, όπως σημειώνεται, «για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες και στο ίδιο έργο θεατές όπως θεατές είναι και τα τελευταία χρόνια ολόκληρη η πολιτεία, κυβέρνηση, βουλή και οι αρμόδιοι (ύπνωττες) θεσμοί».

«Είναι ντροπιαστικό αλλά και την ίδια ώρα τρομακτικό η ίδια η πολιτεία να αδιαφορεί σε όσα συμβαίνουν καθημερινά εις βάρος της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών από μερίδα ιατρών και την παντελή απουσία και αδιαφορία του θεσμικού οργάνου της ιατρικής κοινότητας», τονίζεται.

Σύμφωνα με την Ιατρική Ασπίδα:

• Ιατροί με ποινικό μητρώο αποφυλακίζονται και μπορούν να συνεχίζουν να εξασκούν τα ιατρικά τους καθήκοντα.

• Ιατροί με κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα ή και αμέλεια που εκκρεμούν για εκδίκαση συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα χωρίς καμία επίπτωση αλλά και μετά την καταδίκη τους από τα δικαστήρια και πάλι συνεχίζουν να εξετάζουν ασθενείς.

• Ιατροί με ψεύτικα πτυχία και ελλιπή εμπειρία και γνώση εξασκούν την ιατρική με κίνδυνο να χάνονται αθώες ζωές.

• Ιατροί εσκεμμένα παραπλανούν τους ασθενείς τους με ψεύτικους τίτλους ειδικοτήτων χωρίς να δύναται κανένας να πει με σιγουριά αν και πόσες ζωές χάνονται και για τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του ασθενή.

Σύμφωνα με την Ιατρική Ασπίδα, «είναι φανερό πλέον ότι ή σήψη έχει φτάσει στο κόκκαλο και η ανοχή της πολιτείας στις επικίνδυνες πλέον για τον ασθενή πρακτικές και δικαιολογίες που επί χρόνια ο αρμόδιος θεσμός επικαλείται πρέπει να τερματιστεί πάραυτα, και να τεθεί επιτέλους ως πρωτεύων υπεράνω των οποιοδήποτε σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, το συμφέρον του πολίτη και του ασθενή».

Ζητούν μέτρα από πολιτεία

Παράλληλα, καλεί την πολιτεία, κυβέρνηση, βουλή και θεσμούς, να προχωρήσει αμέσως στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε για συζήτηση στην επιτροπή υγείας της βουλής από τους βουλευτές κύριο Μαρίνο Μουσιούττα και κύριο Χαράλαμπο Θεοπέμπτου πριν δύο χρόνια αποτελεί καλή αρχή για έναρξη του διαλόγου.

«Επιτέλους θα πρέπει να ληφθούν δυναμικά μέτρα από την Πολιτεία έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας όπως συμβαίνει στα πλείστα Ευρωπαϊκά κράτη που σέβονται τους πολίτες τους», σημειώνεται.

Επιπλέον, η Ιατρική Ασπίδα καλεί τους ιατρούς να αντιδράσουν, «και να μη δέχονται να απαξιώνεται το ιατρικό λειτούργημα αλλά και να απαιτήσουν μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά».

«Τέλος ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να αντιμετωπιστεί όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το τελευταίο απεχθές γεγονός που αν τελικά αφεθεί να υλοποιηθεί θα απαξιώσει πλήρως στα ματιά των πολιτών τόσο την αποτελεσματικότητα της πολιτείας και των θεσμών της όσο και γενικότερα της ιατρικής κοινότητας», καταλήγει η επιστολή.

Μ.Μ.


Σχετικά Άρθρα