ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για περιορισμούς ΠΑΠ

19 Νοεμβρίου 2019, 11:25

images

Την αντίθεσή της στην απόφαση του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) για την υιοθέτηση χρονικών περιορισμών στο τεστ Παπανικολάου εξέφρασε στο YgeiaWatch η πρόεδρος της γυναικολογικής και μαιευτικής εταιρείας Κύπρου, Αφροδίτη Ελισσαίου.

Μετά την ανακοίνωση του ΟΑΥ για του περιορισμούς στους γυναικολόγους σχετικά με τους χρονικούς περιορισμούς στη διενέργεια τεστ Παπανικολάου το οποίο θα καλύπτεται από τον οργανισμό κάθε δύο χρόνια, προκλήθηκε μεγάλη αντίδραση τόσο από βουλευτές, κόμματα, οργανωμένα σύνολα γυναικών αλλά και επιστημονικές εταιρείες.

Κάθετη διαφωνία εκφράζει και η γυναικολογική εταιρεία.

«Διαφωνήσαμε με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας σχετικά με την υιοθέτηση περιορισμών στο τεστ ΠΑΠ κάθε δύο χρόνια, στην συνάντηση που είχαμε με τον οργανισμό εκφράσαμε την διαφωνία μας αλλά μας έφεραν προ τετελεσμένων ανακοινώνοντας μας την απόφασή τους» επισήμανε η κ. Ελισσαίου.

Όπως είπε η κ. Ελισσαίου με την ετήσια επανάληψη του τεστ ΠΑΠ εξυπηρετείται καλύτερα ο γυναικείος πληθυσμός λόγω του ότι είναι μια εξέταση με ψευδός αρνητικά ευρήματα.

«Είναι κρίμα», όπως είπε, «να καταρρίψουμε την νοοτροπία πρόληψης που κτίσαμε. Οι γυναίκες της Κύπρου έμαθαν να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους κάθε ένα χρόνο και τώρα ξαφνικά αποφασίσαμε να το περιορίσουμε για να μειώσουμε το κόστος», ανέφερε.

Η απάντηση του ΟΑΥ στη διαφωνία της γυναικολογικής εταιρείας ήταν ότι πρέπει να συσταθεί εθνική στρατηγική από το υπουργείο υγείας και είναι ευέλικτοι όπως σημείωσε η κ. Ελισσαίου.

«Από την στιγμή που δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη για την συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις κύπριες γυναίκες δεν δικαιολογείται η απόφασή τους αυτή, Χρειαζόμαστε τεκμηρίωση ότι η εφαρμογή αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις στην υγείας της γυναίκας για να δεχτούμε», είπε.

Η κ. Ελισσαίου τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από το υπουργείο υγείας

Η κ. Ελισσαίου απαντώντας στο επιχείρημα του ΟΑΥ σχετικά με το ότι σε άλλες χώρες η πρακτική λέει το τεστ ΠΑΠ να γίνεται κάθε τρία χρόνια ανέφερε «σε άλλα συστήματα υγείας ο κάθε πληθυσμός είναι διαφορετικός και εφαρμόζει την δική του πρακτική για αυτό πρέπει αν δούμεπόσους καρκίνους έχουμε και πόσους θα έχουμε με την εφαρμογή του τεστ κάθε δύο χρόνια, από την στιγμή που δεν υπάρχουν τα δεδομένα αυτά κατά την γνώμη μας είναι κρίμα».

Η εξέταση για το τεστ ΠΑΠ δεν περιορίζεται μόνο στο τεστ αλλά προσφέρει ένα ολοκληρωμένο έλεγχο στις γυναίκες και μπορεί αν προλάβει και άλλα προβλήματα εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας «η γυναίκα δικαιούται μια φορά τον χρόνο ένα full check-up και αυτό προσφερόταν με την εξέταση του τεστ ΠΑΠ», παρατήρησε η κ. Ελισσαίου.

Την διαφωνία του εξέφρασε και ο σύνδεσμό ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ (ΣΙΣ-ΓεΣΥ), πρόεδρος του συνδέσμου είναι ο κ. Ανδρέας Χρύσανθου ο οποίος έχει την ειδικότητα του γυναικολόγου.

Με γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ΟΑΥ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για το πότε θα καλύπτει το τεστ ΠΑΠ και τις μαστογραφίες βάση ενός τελικού επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου στα δεδομένα της Κύπρου που θα αποφασιστεί από το υπουργείο υγείας και την εθνική επιτροπή για τον καρκίνο.

«Εάν χρειάζονται περισσότεροι οικονομικοί πόροι το κράτος πρέπει να τους διαθέσει στον ΟΑΥ, ώστε να μην υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για την μη εφαρμογή στη πράξη των προγραμμάτων πρόληψης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΙΣ-ΓεΣΥ.

Η απάντηση ΟΑΥ

Οι περιορισμοί τέθηκαν στο πλαίσιο των περιορισμών των καταχρήσεων, τους οποίους έχουμε συζητήσει με την γυναικολογική εταιρία, ανέφερε στο YgeiaWatch ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας Άθως Τσινοντίδης.

Σχετικά με την απόφαση για το τεστ Παπανικολάου αποφασίσαμε να καλύπτεται από τον οργανισμό κάθε δύο χρόνια μέχρις ότου το υπουργείο υγείας καθορίσει εθνική στρατηγική.

«Στο εξωτερικό το τεστ διενεργείται κάθε τρία χρόνια, βέβαια εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρέπει να επαναληφτεί τότε θα επαναληφθεί και θα καλύπτεται από τον οργανισμό», διευκρίνισε ο κ. Τσινοντίδης.

Ερωτηθείς για την μέχρι τώρα πρακτική που εφαρμοζόταν να γίνεται κάθε χρόνο το τεστ ΠΑΠ ο κ. Τσινοντίδης απάντησε: «η κοινή πρακτική εφαρμόζεται στη βάση κοινών κατευθυντήριων οδηγιών και όχι όπως ο καθείς πιστεύει. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάθε τρία χρόνια.

Ο κ. Τσινοντίδης διευκρίνισε ότι ο οργανισμός θα καλύπτει επαναληπτικό τεστ εφόσον υπάρχουν κλινικά συμπτώματα και εάν καθοριστεί από το υπουργείο ότι ο πληθυσμιακός έλεγχος πρέπει να γίνεται πιο συχνά τότε οργανισμός θα το υιοθετήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσινοντίδη η κάλυψη του πληθυσμού αυτή την στιγμή εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από προηγουμένως λόγω του ότι σήμερα το τεστ στοιχίζει μόνο €6 αντί πριν που στοίχιζε €120-150. «Το χαμηλό κόστος θα ενθαρρύνει ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των γυναικών να κάνουν το τεστ Παπανικολάου», είπε.

Σχετικά με την θέση της γυναικολογική εταιρείας ο κ. Τσινοντίδης απάντησε ότι «η εταιρεία μας είπε ότι εμείς το εφαρμόζουμε μια φορά τον χρόνο και εμείς απαντήσαμε ότι στο εξωτερικό γίνεται κάθε τρία χρόνια και εξηγήσαμε ότι θα εφαρμόσουμε τον περιορισμό αυτό μέχρις ότου το υπουργείο εφαρμόσει εθνική στρατηγική και το δέχτηκαν», παρατήρησε.

Η ετήσια επανάληψη του τεστ δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, παρατήρησε ο κ. Τσινοντίδης τουναντίον η συνήθης πρακτική στο εξωτερικό για προληπτικά προγράμματα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το τεστ ΠΑΠ επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια».

Σε ερώτηση για την εθνική στρατηγική ο κ. Τσινοντίδης απάντησε ότι αυτή δεν είναι αρμοδιότητα του οργανισμού αλλά του υπουργείο. Ωστόσο προς το παρόν εφαρμόζουμετις σύνηθες πρακτικές άλλων χωρών.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα