ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η ΑΙ αλλάζει τη ζωή σερβιτόρων, ακτινολόγων, αισθητικών

03 Αυγούστου 2023, 09:17

images

Ανάμεσα στις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ ή ΑΙ -Artificial Intelligence)) περιλαμβάνονται η χρήση της για μεγαλύτερη ακρίβεια στις ανιχνεύσεις καρκίνου του μαστού, ο έγκαιρος εντοπισμός πυρκαγιών, η χρήση ρομπότ για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους, οι σερβιτόροι- ρομπότ, η χρήση της στα ινστιτούτα αισθητικής κυρίως για την περιποίηση νυχιών αλλά και οι φόβοι ότι αυτή η επαναστατική τεχνολογία θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας ακόμη και των ηθοποιών και των σεναριογράφων.

Εντός ενός δραματικά μεταβαλλόμενου τοπίου στην τεχνολογία φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα φέρει τα πάνω - κάτω τα επόμενα χρόνια, καθώς η τεχνολογία αυτή εξελίσσεται και εισέρχεται σε κάθε τομέα της ζωής μας. 

ΤΝ για ανίχνευση καρκίνου του μαστού

Οπως ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, η ΤΝ είναι σε θέση να ανιχνεύσει με ακρίβεια 20% περισσότερους καρκίνους του μαστού από μαστογραφίες σε σχέση με τον παραδοσιακό έλεγχο από ακτινολόγους, σύμφωνα με πρώιμα αποτελέσματα μιας σουηδικής δοκιμής.

Η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξετάζει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σουηδικής έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet Oncology, έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ακτινολόγους να μειώσουν τον φόρτο εργασίας τους και να εντοπίσουν περισσότερες περιπτώσεις. Οι επιστήμονες είπαν ότι ο έλεγχος του μαστού με υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης ανίχνευσε 20% περισσότερους καρκίνους σε σύγκριση με τη διπλή ανάγνωση μαστογραφιών από δύο ακτινολόγους.

ΤΝ για εντοπισμό πυρκαγιών

Με τις τραγικές συνέπειες από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία και σε συναγερμό για το Ελ Νίνιο που φέρει συνθήκες ξηρασίας ιδανικές για ξέσπασμα πυρκαγιών, ο αγώνας συνεχίζεται για την ανάπτυξη καλύτερων τεχνολογιών έγκαιρης αντιμετώπισης, ακόμη και τρόπων ακριβούς πρόβλεψης εστιών πυρκαγιάς.

Η καλύτερη πιθανότητα περιορισμού των πυρκαγιών είναι μέσω μιας έγκαιρης αντίδρασης, κάτι που ελπίζουν να φέρουν στη μάχη τα νέα μοντέλα που συνδυάζουν τη συνεχή επιτήρηση με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Pano AI, η οποία παρακολουθεί πάνω από 2,4 εκατομμύρια εκτάρια  γης στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον, το Αϊντάχο και τη Μοντάνα, έχει γίνει η κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης κατά των πυρκαγιών και τώρα επεκτείνει την κάλυψή της στην Αυστραλία για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο ανίχνευσης πυρκαγιών στη χώρα.

Η τεχνολογία λειτουργεί ανιχνεύοντας μια  πυρκαγιά σε πραγματικό χρόνο, αξιολογώντας απειλές και ειδοποιώντας τις ομάδες αντίδρασης, παρέχοντας ολοκληρωμένα δεδομένα που μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και ενδεχομένως να κάνουν τη διαφορά μεταξύ περιορισμού και καταστροφής.

Κάμερες που μπορούν να σαρώσουν 360 μοίρες τοποθετούνται σε υψηλά σημεία και παρακολουθούν συνεχώς το τοπίο αναζητώντας καπνό. Οι κάμερες, οι οποίες μπορούν να παρακολουθούν έως και 24 χλμ προς όλες τις κατευθύνσεις, καταγράφουν πλάνα υψηλής ευκρίνειας και χρησιμοποιούν βαθιά μάθηση (Deep Learning) για τον εντοπισμό πυρκαγιών,  την απειλή τους, τον εντοπισμό της θέσης τους και τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την πιθανή ταχύτητα και κατεύθυνση εξάπλωσης. 

Ρομπότ για βοήθεια ηλικιωμένων 

Πριν μερικές ημέρες, η εταιρεία CT Asia Robotics στην Ταϊλάνδη παρουσίασε  το ρομπότ νέας γενιάς «Dinsaw Mini 3», σχεδιασμένο ειδικά για τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Παρουσιάζοντας τις προηγμένες δυνατότητες του νέου ρομπότ, αναφέρθηκε ότι ενσωματώνει τρεις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, φωνή, πρόσωπο και  μοτίβο που επιτρέπουν στο  Dinsaw Mini 3 να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς τους να λάβουν την φαρμακευτική αγωγή τους και ειδοποιώντας το υγειονομικό προσωπικό σε περίπτωση ασυνήθιστης δραστηριότητας ή έκτακτης ανάγκης.

Το νέο ρομπότ, που ήδη βρίσκεται σε παραγωγή, απευθύνεται στις αγορές της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας που αντιμετωπίζουν έναν ταχέως γηράσκων πληθυσμό.

Η CT Asia Robotics αναπτύσσει τέτοια ρομπότ υγειονομικής περίθαλψης για φροντίδα ηλικιωμένων από το 2009 και στοχεύει να επεκτείνει τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και εστιατόρια για να διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών.

 Ρομπότ σερβιτόροι

Όλο και περισσότερα εστιατόρια ενδιαφέρονται για την "εργοδότηση" ρομπότ που θα καλωσορίζουν τους πελάτες, θα τους οδηγούν στο τραπέζι, θα λαμβάνουν και θα παραδίδουν τις παραγγελίες. 

Ήδη, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται από ένα πολύ μικρό αριθμό στον τομέα της εστίασης αλλά κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι το μέλλον και στον τομέα αυτό.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι προς τα εκεί οδεύουμε», δήλωσε στέλεχος του Hilton College of Global Hospitality Leadership στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Το εστιατόριο του πανεπιστημίου άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ρομπότ τον Δεκέμβριο κάτι που μείωσε τον φόρτο εργασίας για το ανθρώπινο προσωπικό και έκανε την εξυπηρέτηση πιο αποτελεσματική.

Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι οι σερβιτόροι ρομπότ δεν είναι κάτι περισσότερο από μια μόδα και δεν θα μπορέσει τόσο εύκολα να αντικαταστήσει τους ανθρώπους.

ΤΝ στα ινστιτούτα αισθητικής

Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ενσωματώνεται όλο και περισσότερο σε διάφορες βιομηχανίες δεν θα μπορούσε να αφήσει πίσω τη βιομηχανία ομορφιάς. Ετσι, εταιρείες αξιοποιούν τώρα την τεχνολογία ΤΝ για να βελτιώσουν και να επισπεύσουν ορισμένες θεραπείες ομορφιάς, υποσχόμενοι μια πιο αποτελεσματική και εξατομικευμένη εμπειρία για τους πελάτες.

Ένας τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη κάνει βήματα προόδου είναι η φροντίδα των νυχιών. Αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε τεχνικούς νυχιών, αναπτύσσονται ρομποτικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη για την εκτέλεση περιποιήσεων νυχιών. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναγνωρίζουν και να αναλύουν διαφορετικά σχήματα, χρώματα και υφές νυχιών. Κατανοώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των νυχιών κάθε πελάτη, τα ρομπότ που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να παρέχουν ακριβείς και προσαρμοσμένες υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Επιπλέον, η τεχνολογία ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εικονικών δοκιμαστικών εμπειριών για πελάτες. Μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας, οι πελάτες μπορούν να δουν πώς θα φαίνονται διαφορετικά σχέδια νυχιών, χρώματα και στυλ στα δικά τους νύχια πριν λάβουν μια απόφαση. Αυτό καταργεί την ανάγκη των τεχνικών νυχιών να εφαρμόζουν φυσικά διαφορετικά βερνίκια και σχέδια, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους.

 "Και το βραβείο Οσκαρ πάει στην Τεχνητή Νοημοσύνη";

Ηθοποιοί της τηλεόρασης και του κινηματογράφου αλλά και σεναριογράφοι ανησυχούν ότι θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Στις ΗΠΑ, δύο συντεχνίες που τους εκπροσωπούν κατήλθαν σε απεργία (η πρώτη φορά που κατέρχονται ταυτόχρονα από το 1960) και ένα βασικό ζήτημα που καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ είναι η χρήση και η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα συνδικάτα ανησυχούν ότι οι παραγωγοί κειμένου όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να γράφουν σενάρια και οι εικόνες των ηθοποιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία χαρακτήρων χωρίς τη συμμετοχή ανθρώπων.

"Δεν θα τους αφήσουμε να μας πάρουν τις δουλειές μας και να τις δώσουν στα ρομπότ", είπε ο ηθοποιός του "Breaking Bad" Μπράιαν Κράνστον σε πρόσφατη συγκέντρωση υπέρ της απεργίας.

"Δεν θα σας επιτρέψουμε να αφαιρέσετε την αξιοπρέπειά μας", δήλωσε ο ηθοποιός.

ΤΝ στις συγκοινωνίες

Η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης στις συγκοινωνίες έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αντανακλώντας έναν εντυπωσιακό σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 19,4%. Η αγορά είναι έτοιμη για περαιτέρω επέκταση, που προβλέπεται να φτάσει τα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, διατηρώντας το ίδιο CAGR του 19,4%.

Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συλλογή προτύπων κυκλοφορίας, στην ελαχιστοποίηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων των δημόσιων συγκοινωνιών, οδηγώντας σε βελτίωση και μειωμένο χρόνο διεκπεραίωσης. Η αγορά προσφέρει διάφορους τύπους ΤΝ,  συμπεριλαμβανομένου υλικού και λογισμικού, που περιλαμβάνει τεχνολογίες όπως βαθιά μάθηση, μηχανική όραση, επίγνωση περιβάλλοντος και επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Σχετικά Άρθρα