ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρεάζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις την μικροβιακή αντοχή

22 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, σε σύγκριση με τις λοιμώξεις που αποκτώνται από την κοινότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 4.100.000 ασθενείς εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να αγγίζει τις 37.000. 

Πρόκειται για λοιμώξεις που αποκτώνται κατά τη διάρκεια παραμονής ενός ατόμου σε χώρο όπου του παρέχονται υπηρεσίες υγείας (νοσοκομείο, γηροκομείο, κλινική χρονίως πασχόντων κλπ).

Έχουν έναρξη 48 ώρες ή αργότερα μετά την εισαγωγή στο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας και συσχετίζονται άμεσα με την μικροβιακή αντοχή, λόγω του ότι συχνά προκαλούνται από ανθεκτικά ή πολυανθεκτικά μικρόβια.

Ανάγκη για έλεγχο λοιμώξεων στα νοσοκομεία

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o ερευνητής του πανεπιστημίου Cambridge και της φαρμακευτικής εταιρείας Glaxo Smithe Kline (GSK) με ειδικότητα στη βακτηριακή αντοχή, Δρ Αθανάσιος Νικολάου, υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία από τις μελέτες αυτές, καταδεικνύουν  την ανάγκη για ισχυρότερα προγράμματα διαχείρισης αντιβιοτικών και μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, με σκοπό τον μετριασμό των επιπτώσεων της μικροβιακής αντοχής.

Σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος της μικροβιακής αντοχής στην υγεία , είναι συγκρίσιμος με τον αντίκτυπο της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV/AIDS συνδυαστικά.

«Τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) σε νοσοκομειακές λοιμώξεις σε σύγκριση με λοιμώξεις που αποκτώνται από την κοινότητα ποικίλλουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και παθογόνους οργανισμούς», εξηγεί ο Δρ Νικολάου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέδειξε τη μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες απειλές προτεραιότητας για την υγεία στην ΕΕ.

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών παρατήρησης διαπίστωσε ότι η αντίσταση στη σιπροφλοξασίνη, ήταν υψηλότερη σε νοσοκομειακές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος Escherichia coli (UTIs), σε σύγκριση με τις ουρολοιμώξεις που αποκτήθηκαν από την κοινότητα (Fasugba et al., 2015).

Άλλη μελέτη για παιδιατρικές λοιμώξεις του αίματος σε νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής, ανέφερε υψηλότερα ποσοστά συνολικής μικροβιακής αντοχής σε νοσοκομειακές λοιμώξεις, σε σύγκριση με λοιμώξεις που αποκτήθηκαν από την κοινότητα (Dramowski et al., 2015).

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η ένταση της χρήσης αντιβιοτικών σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, σε συνδυασμό με την επιλεκτική πίεση που ασκείται από την παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο και την έκθεση σε πολλαπλά αντιβιοτικά, συμβάλλει στα υψηλότερα επίπεδα ΜΑ που παρατηρούνται σε νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα επιτήρησης από νοσοκομεία του Μεξικού, έδειξαν ότι τα Gram-αρνητικά βακτήρια που είναι υπεύθυνα για νοσοκομειακές λοιμώξεις, εμφάνισαν υψηλότερες τάσεις αντίστασης (Morfín-Otero et al., 2012).

Παράλληλα, μια μελέτη για νοσοκομειακά παθογόνα σε νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας στο Pune, διαπίστωσε ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, συσχετίστηκαν με υψηλά επίπεδα αντιμικροβιακής αντοχής (Nair et al., 2015).

Επιπροσθέτως, μια μελέτη για τα επίπεδα λινεζολίδης στον ορό σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, αποκάλυψε ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονταν κυρίως σε πολυανθεκτικά παθογόνα (Gebhart et al., 2007).

Όπως σημειώνει ο Δρ. Νικολάου, το γεγονός ότι ετησίως τουλάχιστον 700,000 συνάνθρωποι μας ανά το παγκόσμιο πεθαίνουν λόγω της μικροβιακής αντοχής, πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει.

«Οφείλουμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτήν την "αόρατη πανδημία" αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας τα ευρωπαϊκά υγειονομικά πρωτόκολλά, και εξελίσσοντας τα είδη υπάρχοντα μέτρα εποπτείας», καταλήγει. 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα