ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Στόχος η εθνική στρατηγική για τη στοματική υγεία

13 Οκτωβρίου 2023, 06:59

images

Ένας από τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η εκπόνηση νομοσχεδίου που θα διέπει τη λειτουργία των οδοντιατρείων και η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για τη στοματική υγεία, ανέφερε στον χαιρετισμό του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο εκφώνησε εκ μέρους του η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το συνέδριο ως εξαιρετικά σημαντικό, τονίζοντας ότι είναι πολύ τιμητικό για την Κύπρο το γεγονός ότι διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν τα κρίσιμα και αναδυόμενα ζητήματα στον τομέα της στοματικής υγείας και της οδοντιατρικής.

Η στοματική υγεία, σημείωσε, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και της ποιότητας ζωής καθώς λόγω του υψηλού επιπολασμού και της συχνότητάς τους, οι στοματικές ασθένειες αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τις περιοδοντικές παθήσεις που είναι από τις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών, πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο επιπολασμός τους κυμαίνεται από 20-50% με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες να επηρεάζουν την εμφάνισή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οδοντιατρική έχει επιτύχει νέα επίπεδα αριστείας και επαναστατικές αλλαγές στην οδοντιατρική τεχνολογία, με την πρόοδο στην οδοντιατρική έρευνα να καθιστά την οδοντιατρική έναν τομέα που βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία. «Είναι προφανές ότι σε αυτό το ολοένα εξελισσόμενο πεδίο της ιατρικής, όλοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν την ηθική ευθύνη να επικαιροποιήσουν το επίπεδο γνώσεων τους», επεσήμανε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η χώρα έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της βελτίωσης της στοματικής υγείας και επεσήμανε πως το νέο Σύστημα Υγείας που θεσπίστηκε το 2019 αποζημιώνει την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη σε όλους τους δικαιούχους πολίτες. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, σημείωσε, περισσότεροι από 250.000 πολίτες επισκέφτηκαν οδοντίατρο το 2021, για να λάβουν προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη.

Συμπληρώνεται πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένας από τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η εκπόνηση νομοσχεδίου που θα διέπει τη λειτουργία των οδοντιατρείων, καλύπτοντας ένα μακροχρόνιο κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα και διασφαλίζοντας πως οι πολίτες θα λαμβάνουν ποιοτικές οδοντιατρικές υπηρεσίες. Ανέφερε μάλιστα πως το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα κληθούν να υποβάλουν τις απόψεις τους, θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική για τη στοματική υγεία.

Σχετικά Άρθρα