ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Ορόσημο το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου

22 Μαΐου 2023, 14:44

images

Ορόσημο για την Κύπρο θα αποτελέσει το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (CCRI), ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναδεικνύοντας το νησί ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών.

Σε χαιρετισμό του στην σημερινή τελετή εγκαινίων του κτηρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου «Νίκολα Δαυίδ – Pinedo», ο ΠτΔ ανέφερε ότι το Ινστιτούτο έχει στόχο την προώθηση της Αριστείας στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο και την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Ο ΠτΔ επεσήμανε τη στήριξη της οικογένειας Γιώργου και Καίτης Δαυίδ για την ίδρυση του Ινστιτούτου, στη μνήμη της κόρης τους Νίκολα Πινέδο Δαυίδ, η οποία μετά από δύο χρόνια μάχης , άφησε την τελευταία της πνοή το 2016.

«Το Ινστιτούτο θα αποτελέσει ορόσημο για την πατρίδα μας, αλλά και ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Ερευνητικής Αριστείας, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών, καθώς επίσης σε εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων με άλλα κέντρα στο εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες κατάρτισης», υπογράμμισε.

Όπως δήλωσε, «για όσους βίωσαν και βιώνουν, για όσους δίνουν καθημερινά τον άνισο αγώνα ενάντια στον καρκίνο στον τόπο μας και όχι μόνο, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν σηματοδοτεί απλώς την έναρξη ενός νέου ερευνητικού χώρου, αλλά συνιστά και το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας και συνεργασίας. Πίσω από αυτόν τον χώρο υπάρχει ένα ομαδικό έργο, μια συλλογική προσπάθεια, πολλοί άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ σκληρά για να δημιουργήσουν κάτι εξαιρετικό».

Πρόσθεσε ότι «η καταπολέμηση του καρκίνου είναι ένας αγώνας που απαιτεί συνεργασία και συντονισμό από πολλούς φορείς και τομείς της κοινωνίας. Οι επιστήμονες και οι ιατροί προωθούν την έρευνα και αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι νοσηλευτές παρέχουν απαράμιλλη φροντίδα και στήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινότητες συμβάλλουν με τη χρηματοδότηση, την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη προγραμμάτων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα, λοιπόν, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς θα φιλοξενήσει ομάδες επιστημόνων, ιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με την έρευνα και την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο. Είναι αποτέλεσμα συμπόρευσης, συνεργασίας, επίμονης και επίπονης εργασίας ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων με ένα κοινό όραμα: τη δημιουργία ενός χώρου που από σήμερα διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή προηγμένης κλινικής και μεταφραστικής έρευνας. Εδώ, οι ερευνητές και οι ιατροί θα συνεργάζονται στενά για να ανακαλύψουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, να βελτιώσουν τη διάγνωση και να επιταχύνουν την εξέλιξη των θεραπειών».

Συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου, Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, Ογκολογικού 

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτήριο, στη δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, σχεδιασμένο με προσοχή στη λεπτομέρεια και τη λειτουργικότητα. Η αρχιτεκτονική του αποπνέει μια αίσθηση καινοτομίας και δημιουργικότητας, εκφράζοντας έτσι και την αποστολή του Ινστιτούτου, που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη της αριστείας και ανάδειξή του σε κορυφαίο κέντρο σύγχρονης διεπιστημονικής προσέγγισης της στον εν λόγω τομέα.

«Η κοινοπραξία του έργου ανήκει σε τρεις εταίρους: στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, τους οποίους θα ήθελα να συγχαρώ θερμά. Θερμά συγχαρητήρια, επίσης, στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της χώρας μας που ανέλαβαν τη γενική εποπτεία του όλου έργου, στην εργοληπτική εταιρεία, τους επιμετρητές, το διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την αποπεράτωσή του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η καλύτερη επένδυση στο αύριο στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα, στην τεχνολογική πρόοδο και στην καινοτομία, με τον κλάδο της υγείας να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, και ακριβώς αυτό εξυπηρετεί και η σύσταση του Ινστιτούτου.

Εξαιρετική επένδυση για τους πολίτες της Κύπρου

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι «σήμερα είναι η αρχή μίας μεγάλης προσπάθειας που έπρεπε να είχε αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το CCRI θα μπορέσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια την αυτοχρηματοδότηση του μέσα από τις πολλαπλές ευκαιρίες που ορίζονται στην Ευρώπη και άλλων διεθνών οργανισμών, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και τις μεγάλες δωρεές που είμαι βέβαιος ότι θα προσελκύσει», δήλωσε.

Μέχρι όμως να φτάσει σε αυτό το σημείο, η στήριξη της πολιτείας είναι χρήσιμη, συνέχισε, για να μπορέσει να στελεχωθεί το Ινστιτούτο και να εξοπλιστεί με ερευνητικό εξοπλισμό αιχμής.

Η στήριξη της πολιτείας θα έχει τεράστια οφέλη για τη χώρα, όχι μόνο με κοινωνικούς και ιατρικούς όρους, αλλά επίσης με καθαρά οικονομικούς στόχους, υπογράμμισε.

Εξέφρασε βαθιά ευχαριστία στην Νίκολα της οποίας η προσωπογραφία αναρτημένη στον προθάλαμο του Ινστιτούτου, που όπως είπε «θα είναι πάντα μαζί μας για να θυμίζει σε κάθε ερευνητή και ερευνήτρια ότι πρέπει κάθε μέρα να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους».

Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι υπόθεση όλων μας 

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, με τη σειρά της επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι υπόθεση όλων μας.

Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου «είναι κορυφαία προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και μας αγγίζει όλους χωρίς διακρίσεις, γι’ αυτό βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας των πολιτικών μου προτεραιοτήτων».

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει δει μία αλματώδη πρόοδο τόσο στη διάγνωση όσο και στις θεραπείες του καρκίνου και πλέον αντιμετωπίζουμε και εντοπίζουμε την ασθένεια νωρίτερα και την αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, «οι βελτιώσεις αυτές στην πράξη σημαίνουν ότι σήμερα βρίσκονται ανάμεσα μας περισσότερο από 12 εκατ. συνάνθρωποι μας που έχουν περάσει εμπειρία καρκίνου και ο αριθμός αυτός όλο και αυξάνεται».

Υπογράμμισε ότι το κλειδί για αυτή την ελπιδοφόρα εξέλιξη είναι η έρευνα και η καινοτομία.

Όπως ανέφερε, το Ινστιτούτο είναι ένα κέντρο αριστείας το οποίο θα μετατρέπει την επιστήμη σε χειροπιαστά οφέλη για τους πολίτες, αλλά και για το σύστημα υγείας της χώρας».

Επίσης,  ανέφερε, στόχος είναι το Ινστιτούτο να γίνει μια μεγάλη γέφυρα της Ευρώπης με την Κύπρο, τονίζοντας ότι η δυναμική του ινστιτούτου μπορεί να αλλάξει ζωές.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα