ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Οι βασικές προτεραιότητες για υγεία- Να ενισχυθούν οι έλεγχοι στο ΓεΣΥ

30 Ιανουαρίου 2024, 05:30

images

Στις βασικές προτεραιότητές του για τον τομέα της υγείας, αναφέρθηκε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης 2024, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των εποπτικών μηχανισμών του ΓεΣΥ.

Όπως σημείωσε, η διαχείριση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εποπτικών μηχανισμών του ΓΕΣΥ, αποτελούν βασικές προτεραιότητες στον τομέα της υγείας.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, προωθούνται σημαντικά νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία είναι η λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων ως τριτοβάθμιων κέντρων αναφοράς, ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, η ανακουφιστική φροντίδα, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας Ακτινοδιαγνωστικών Κέντρων και κλινικών εργαστηρίων, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ασθενοφόρων και ο συνήγορος του Ασθενή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι εντός του 2024 προωθείται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών υιοθεσίας όπως επίσης και αναδοχής παιδιών, των οποίων η φροντίδα βρίσκεται στο κράτος.

Στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, ολοκληρώνεται η Εθνική Στρατηγική, καθώς και η πρώτη φάση του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Αύξηση μητρότητας στις 22 εβδομάδες

O ΠτΔ, με στόχο τη στήριξη των νεαρών ζευγαριών, ανακοίνωσε την άμεση προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι μελετάται και η διεύρυνση της γονικής άδειας.

Επιδότηση διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας ηλικιωμένων

Αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας ο Πρόεδρος εξήγγειλε το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, ενώ όπως ανέφερε, εντός του 2024 ολοκληρώνεται και η νέα, σύγχρονη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρίες, μέσω της οποίας ρυθμίζονται συνολικά ζητήματα κοινωνικής συμπερίληψης, αποκατάστασης και συμμετοχής, καθώς επίσης ζητήματα κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών. 

Δράσεις για βελτίωση ποιότητας ζωής και καθημερινότητας

Κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης 2024, ο ΠτΔ ανακοίνωσε παράλληλα σημαντικές πολιτικές δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους, καθώς και νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ως μέσο δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους. 

Μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη και έγκαιρη καταβολή όλων των επιδομάτων στους δικαιούχους.

Τόνισε ότι για την προώθηση δράσεων που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση μιας ισχυρής οικονομίας. Σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, αξιοποιώντας τη σημαντική δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα