ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Ιστορική η σημερινή μέρα

01 Ιουνίου 2020, 12:33

images

Ιστορική χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης λόγω της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του γενικού σχεδίου υγείας.

«Σήμερα είναι μία μέρα για την οποία όλοι μας, πολίτες, κυβέρνηση, κόμματα και θεσμοί θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι. Είναι μία πραγματικά ιστορική μέρα, γιατί υλοποιούμε ένα όραμα δεκαετιών για τη χώρα μας, γιατί ολοκληρώνεται με την έναρξη υλοποίησης της δεύτερης του φάσης, το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που έλειπε για δεκαετίες», αναφέρει σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

«Είναι πεποίθηση μου πως η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί μία υποχρέωση του κράτους, αλλά και ένα δικαίωμα του κάθε πολίτη, που εμείς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας οφείλουμε να υπηρετούμε με τον ύψιστο σεβασμό», προσθέτει.

«Ευρισκόμενοι σε φάση εξόδου από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, δεν έχω παρά να αναφέρω πως είμαι περήφανος για όσα όλοι μαζί πετύχαμε», τονίζει.

«Είναι η καλύτερη στιγμή, ύστερα που το σύστημα υγείας της χώρας μας αποκτά την αυτοπεποίθηση που του έλειπε για τόσα χρόνια, να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας το καθολικό, αποτελεσματικό και αλληλέγγυο σύστημα υγείας που για δεκαετίες οραματιζόμασταν», υπογραμμίζει.

«Από σήμερα η χώρα μας στο τομέα της υγείας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από τις πλέον προηγμένες χώρες στον κόσμο. Είμαι βέβαιος πως παρά τις δυσκολίες που αρχικά θα αντιμετωπίσουμε με υπομονή από όλους και κατανόηση θα ξεπεραστούν τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν», σημειώνει.

Υψηλές προσδοκίες

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έχει υψηλές προσδοκιες για τη β’ φάση του ΓεΣΥ που αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο Διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ξεκινάμε με μια πολλή μεγάλη συμμετοχή από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήταν ένας στόχος που είχαμε θέσει και τον πετύχαμε σχεδόν στο 100%. Μαζί με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τα οκτώ μεγάλα νοσηλευτήρια, θα αποτελέσουν τη μεγάλη δύναμη στη β’ φάση. Αυτές οι κλίνες που θα συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας, δια μέσου αυτών των νοσηλευτηρίων, καλύπτουν γύρω στο 75-80% των κλινών σε παγκύπρια βάση και έτσι καλύπτουμε όλες τις ανάγκες σε όλες τις επαρχίες», είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι για την εφαρμογή της β’ φάσης του ΓεΣΥ, υπάρχει στενή συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και με τον ιατρικό κόσμο γενικότερα.

«Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή, να δώσουμε λίγο χρόνο στο σύστημα να ομαλοποιηθεί. Αύριο και τις αμέσως επόμενες ημέρες ίσως προκύψουν κάποια προβλήματα. Θα παρακολουθούμε το σύστημα ώστε να βοηθήσουμε σταδιακά να ομαλοποιηθεί και να δούμε τα μεγάλα οφέλη της β’ φάσης», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα