ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Εργαζόμαστε εντατικά για προώθηση ισότητας φύλων

27 Ιουλίου 2023, 09:42

images

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προς τον στόχο προώθησης της ισότητας των φύλων, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι σημαντικός πυλώνας αποτελεί το υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε, το βράδυ της Τετάρτης, στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, στην εναρκτήρια τελετή του 38ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της WAGGGS (Παγκόσμια Οργάνωση Κοριτσιών Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων), που φιλοξενεί στη χώρα μας το Σώμα Κυπρίων Οδηγών.

Στο χαιρετισμό του, ο ΠτΔ ανέφερε ότι οι γυναίκες ήταν η ραχοκοκαλιά των κοινωνιών μας, τόσο των αρχαίων όσο και των σύγχρονων και υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου οργανώσεων όπως η WAGGGS, στις προσπάθειες διασφάλισης των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών των γυναικών.

Την ίδια ώρα υπέδειξε πως η  κυβέρνηση έχει εντάξει στο πρόγραμμά της συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και εργάζεται εντατικά προς αυτόν τον στόχο.

«Ως πατέρας τεσσάρων κοριτσιών αυτό είναι ένα θέμα που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου. Ήδη υλοποιούνται μέτρα, όπως είναι η επέκταση παροχής διευκολύνσεων προς όφελος των οικογενειών, λόγω και των επαγγελματικών υποχρεώσεων τους, καθώς και η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα, αλλά και για να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ενώ οι γυναίκες στηρίζονται και προστατεύονται μέσω νομοθεσίας, που για παράδειγμα, καταργεί τις διακρίσεις στην κοινωνική ασφάλιση, στους μισθούς ή στις συντάξεις, προστατεύει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μητρότητας και εξασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον γι αυτές σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

Σημαντικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια, συνέχισε, αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων, η ετοιμασία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συνεργασία της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων και των αρμόδιων Υπουργείων, στα οποία έχουν οριστεί λειτουργοί για την προώθηση των θεμάτων ισότητας των φύλων κατά οριζόντιο τρόπο, σε όλους τους τομείς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι σημαντικό, τα θέματα των γυναικών να βρίσκονται στο προσκήνιο, να έχουν εκπροσώπηση και θέσεις στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ενώ τόνισε πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν στον τομέα της χειραφέτησης των γυναικών και των κοριτσιών, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να επιτύχουν σε όλους τους τομείς, όπως την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, την έρευνας, τις τέχνες και τον ακαδημαϊκό τομέα.

 «Ο ρόλος και η φωνή σας σε αυτή τη χειραφέτηση είναι σημαντικά για να πετύχουν αυτοί οι στόχοι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στα μέλη των Οργανώσεων, σημειώνοντας ότι η φωνή των εννέα εκατομμυρίων μελών τους, από 152 χώρες, είναι δυνατή και ξεκάθαρη και «εμείς την ακούμε».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κυπριακή φιλοξενία και να δουν τη δημιουργικότητα, αφοσίωση και επαγγελματισμό του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, το έργο του οποίου εξήρε.

Το συνέδριο, που αρχίζει επίσημα αύριο τις εργασίες του, στη Λευκωσία, φιλοξενεί περί τους 570 σύνεδρους από 118 χώρες του κόσμου.

Σχετικά Άρθρα