ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Δεν μας αφήνουν αδιάφορους τα προβλήματα ΑμεΑ

13 Οκτωβρίου 2022, 13:01

images

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές δεν αφήνουν αδιάφορη την πολιτεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε σε ομιλία του χθες στα εγκαίνια του Πάρκου Ατόμων με Αναπηρίες στο Γέρι, το Πάρκο Ατόμων με Αναπηρίες αποτελεί ένα έργο σαν αποτέλεσμα της ιδιαίτερης ευαισθησίας, της βούλησης και αποφασιστικότητας του Δημοτικού Συμβουλίου Γερίου να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές που θα προωθούν την προσβασιμότητα και συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία σε δημόσιους χώρους, με στόχο τη ψυχαγωγία, τη δραστηριοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Σημείωσε ότι προς την υλοποίηση του έργου υπήρξε η οικονομική δωρεά του κ. Κίκη Λαζαρίδη, ύψους €100 χιλ., τον οποίον δικαίως τιμά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του πάρκου εργάστηκαν αφιλοκερδώς, τόσο ο αρχιτέκτονας του έργου Κώστας Λεωνίδου, η εργοληπτική εταιρεία «Karyatides» όσο και μεγάλος αριθμός άλλων επαγγελματιών και εθελοντών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι καθοριστικής σημασίας υπήρξε η χάραξη ολιστικής πολιτικής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ορόσημο υπήρξε η σύσταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στο οποίο θα μεταφερθεί και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Δράσεις στοχευμένης πολιτικής

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες δράσεις της στοχευμένης πολιτικής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

(α) Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τρία Κέντρα Αξιολόγησης της Αναπηρίας, με στόχο την αντιμετώπιση των επικαλύψεων και των στρεβλώσεων στην όλη διαδικασία αξιολόγησης των προβλημάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν αξιολογήσεις για 20.000 άτομα με αναπηρίες, με τους επηρεαζόμενους να έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να λάβουν ένα ολοκληρωμένο πόρισμα αξιολόγησης αναπηρίας, διασφαλίζοντας τις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες που δικαιούνται από την Πολιτεία.

(β) Συναφές με το πιο πάνω είναι και η υιοθέτηση Νέου Συστήματος Αξιολόγησης Αναπηρίας, οι δαπάνες του οποίου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ανήλθαν σε €4 εκατ., ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2021-2027 ανέρχεται στα €10.5 εκατ.

(γ) Λόγω επίσης της έλλειψης δομών αποφυγής ιδρυματοποίησης και αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, και πάλι για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε 11 κατοικίες αυτόνομης διαβίωσης, με αποτέλεσμα την πρόσβαση τους πλέον σε υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης, αθλητισμού ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Την ίδια στιγμή, δρομολογήθηκε η ανέγερση 5 νέων κατοικιών.

(δ) Ακόμη, προς ικανοποίηση ενός διαχρονικού και απόλυτα δικαιολογημένου αιτήματος των οικογενειών με άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές, προχωρήσαμε στη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό.

Ένα Κέντρο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και στις οικογένειες τους, τόσο κατ’ οίκον Παγκύπρια όσο και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

(ε) Αντιλαμβανόμενοι πως η παρεχόμενη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες ατόμων με αναπηρίες ήταν σημαντικά χαμηλότερη των αναγκών τους, προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής:

(i) Επαναφέροντας μέτρα κοινωνικής συνοχής για άτομα με αναπηρίες που είχαν καταργηθεί προ της ανάληψης της διακυβέρνησης, ύψους περίπου €15 εκατ. ετησίως.

(ii) Υιοθετώντας νέες επιδοματικές δράσεις, με επιπρόσθετη ετήσια δαπάνη €24.5 εκατ.

(iii) Ενισχύοντας τα σχέδια παροχής ή και επιδότησης υπηρεσιών φροντίδας, με συνολική επιπρόσθετη έως τώρα δαπάνη €75.6 εκατ.

(iv) Αυξάνοντας τα επιδόματα φροντίδας και διακίνησης κατά 30%, καθώς και επιδότησης του ενοικίου κατά 50%.

Επιπλέον:

(στ) Εκπονήσαμε την Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 και το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020, τα οποία περιλαμβάνουν 135 δράσεις που υλοποιούνται από 8 Υπουργεία και 3 Υφυπουργεία».

Ο ΠτΔ ανέφερε επίσης ότι οι κοινωνικές παροχές του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες που το 2013 ήταν €30 εκατ., το 2022 ανέρχονται στα €45 εκατ., μια σημαντική αύξηση στην εκτέλεση της εν λόγω πολιτικής.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, καταβάλλεται επιπλέον ετήσιο ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας για περίπου 20 χιλιάδες άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

«Το πλέον σημαντικό, είναι ότι ο προγραμματισμός μας μέσω του Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο» προνοεί την υλοποίηση 8 φιλόδοξων δράσεων ύψους €90 εκατ., οι οποίες αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση και δυναμική συνέχεια στους σχεδιασμούς μας, επ’ ωφελεία πέραν των 26 χιλιάδων ατόμων με αναπηρία και πέραν των 400 ατόμων με αυτισμό», υπογράμμισε.

Ακόμη, «προβλέπεται η περαιτέρω επέκταση, αλλά και επιστημονική και διοικητική αναβάθμιση των Κέντρων Αξιολόγησης Αναπηρίας και προνοείται η δημιουργία πρόσθετων κατοικιών και προγραμμάτων αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες – και στο πλαίσιο του Κύπρος – Το Αύριο να εξετάσουμε την εξαίρετη πρόταση σας», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα