ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Βασικό ζητούμενο η πρόληψη σε όλες τις μορφές καρκίνου

26 Μαΐου 2023, 12:30

images

Βασικό ζητούμενο είναι η πρόληψη σε όλες τις μορφές καρκίνου, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη 19η Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας του Europa Uomo Ευρώπης που διοργανώθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Ο ΠτΔ στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο καρκίνος του προστάτη, σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, αποτελεί τη συχνότερη ογκολογική πάθηση στον αντρικό πληθυσμό, αφού ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, και κυρίως άνω των 50 ετών.

«Το βασικό ζητούμενο, όπως σε όλες τις μορφές καρκίνου, είναι η πρόληψη», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο, αφού ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο, επιφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στη θεραπεία.

«Σε αυτή τη διάταση θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να ενώσουμε δυνάμεις και να εργαστούμε μαζί, και σε αυτό τον τομέα είναι και η σημαντικότερη επιτυχία του Europa Uomo Κύπρου», συμπλήρωσε.

Προληπτική εξέταση στα πληθυσμιακά προγράμματα ελέγχου

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου, εργάζονται ώστε να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν προληπτική εξέταση, το PSA, στα πληθυσμιακά προγράμματα ελέγχου στην Κύπρο, όπως υπάρχει και στα πρότυπα της εξέτασης του μαστού για τις γυναίκες που ισχύει σήμερα.

«Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση και αναβάθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής είχαμε συνάντηση με το Europa Uomo Κύπρου και έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας - και έχω ζητήσει από την Υπουργό Υγείας να μας παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν πώς να προχωρήσουμε - τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου αναφοράς, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα κέντρα, και πώς να κάνουμε συνέργειες για θέματα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ένα τέτοιο Κέντρο, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα, διότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, έτσι ώστε να μην αποτελεί ταμπού (το θέμα του καρκίνου του προστάτη) που για πολλά χρόνια αποτελούσε στη χώρα μας».

«Καταφέραμε όλοι μαζί πολλά, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε μέσα από την πρόληψη, ειδικότερα μιλώντας για ένα καρκίνο που μέσα από την πρόληψη μπορεί να αντιμετωπιστεί», είπε.

Ο.Σ.




Σχετικά Άρθρα