ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηλά στις προτεραιότητες κυβέρνησης τα ζητήματα ατόμων με αναπηρίες

11 Δεκεμβρίου 2022, 09:32

images

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει υψηλά στις προτεραιότητές του τα ζητήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με αναπηρίες, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, σε χαιρετισμό του στην 34η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, στο Σπίτι του Εθελοντή στην Κοκκινοτριμιθιά. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, Χριστίνα Φλουρέντζου.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι μυϊκές παθήσεις προκαλούν πολλαπλά προβλήματα σε ατομικό αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο, απαιτώντας όχι μόνο την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του επιπρόσθετου κόστους στη ζωή του μυοπαθούς, αλλά κυρίως την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, συνοδείας, προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού, ψυχοκοινωνικής στήριξης, στήριξης στη συμμετοχή και κοινωνικοποίηση.

Δήλωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει υψηλά στις προτεραιότητές του τα ζητήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με αναπηρίες και λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Διαχρονικός στόχος, συνέχισε, είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες ώστε να παραμένουν ενεργά και ενσωματωμένα στην κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι χαιρετίζει τις πρόσφατες νέες δράσεις του Συνδέσμου Μυοπαθών, τη συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και την επέκταση του έργου της παροχής κατ’ οίκον φροντίδας προς τα μέλη του Συνδέσμου που χρειάζονται ενισχυμένη και εξειδικευμένη φροντίδα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η εργασία όχι μόνο ως μέσο βιοποριστικής επιβίωσης, αλλά ως διαδικασία δημιουργικής κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρίες. Το Υπουργείο, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας αυτή τη σημασία, προωθεί τις πολιτικές και τα μέτρα για την απασχόληση παράλληλα με τις πολιτικές και μέτρα για την κοινωνική προστασία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες, δίνουμε επιλογές και διεξόδους, τόσο στο κεφάλαιο της ένταξης στην απασχόληση όσο και στο κεφάλαιο της κατάρτισης και απόκτησης γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η κοινωνική προστασία μέσω κοινωνικών παροχών εξασφαλίζει επαρκές βιοτικό επίπεδο και αντισταθμίζει το κόστος που προκαλεί στη ζωή η αναπηρία. «Άτομα με μυοπάθειες δύνανται να είναι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας, επιδομάτων φροντίδας για παραπληγικούς ή τετραπληγικούς, επιδόματος διακίνησης, οικονομικής βοήθειας για την αγορά αυτοκινήτου, τροχοκαθίσματος και ευρείας κλίμακας τεχνικών μέσων που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή», σημείωσε.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι, έχοντας πάντοτε ως στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία και την ανάδειξη των δυνατοτήτων τους, «θα συνεχίσουμε, ως Υπουργείο, να επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στην εξάλειψη στερεότυπων και προκαταλήψεων, καθώς και στην ενίσχυση του σεβασμού για τα δικαιώματά τους, προάγοντας την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους». Ήδη, πρόσθεσε, «έχουμε προωθήσει μια σειρά από νέες δράσεις και μέτρα τα οποία καταγράφονται στην πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 και τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 και 2021-2023».

Είπε ακόμη ότι σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί και η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στο οποίο μεταφέρεται από 1.1.2023 και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ).

Σχετικά Άρθρα