ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηλά στις προτεραιότητες κράτους η ισότητα ανδρών και γυναικών

13 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Η οικοδόμηση μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, χωρίς βία και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί πρωταρχικό στόχο του κράτους για την επόμενη τριετία, 2024-2026, σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ) προσδιορίζει και παρουσιάζει συνολικά τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.  

Όπως αναφέρεται στο ΣΠΔΠ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενσωμάτωση της αρχής ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης σε όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης, στην υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την εξάλειψη της  προκατάληψης και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που υποστηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες.

Επίσης, η διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των όρων και προϋποθέσεων απασχόλησης και αμοιβής και των ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης, κρίνεται αναγκαία.

Συνεπώς, τονίζεται ότι μέτρα που προάγουν την επανεκπαίδευση, αναβάθμιση δεξιοτήτων και δια βίου μάθηση, καθώς και δράσεις για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή , δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για ίσες ευκαιρίες εργασίας.  

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας Ανδρών και Γυναικών 2019-2023

Σύμφωνα με το ΣΠΔΠ, η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023» αλλά και η εκπόνηση και εφαρμογή του καινούριου Σχεδίου Δράσης 2024- 2029 αποτελούν προτεραιότητα.  

Υπογραμμίζεται ότι η περαιτέρω προώθηση μέτρων για την προστασία των παιδιών και την καταπολέμηση της βίας και της εμπορίας προσώπων ,πρέπει να συνεχιστεί.

Προστίθεται ότι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο 2023 της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και του πρώτου «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών 2023-2028», αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς η προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (2021) θα συμβάλει στην εφαρμογή συγκεκριμένων, οριζόντιων και στοχευμένων δράσεων, για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση των φαινομένων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα