ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηλά σε παγκόσμιο δείκτη υγείας η Κύπρος

08 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Στην 29η θέση στον δείκτη για την υγεία κατατάσσεται η Κύπρος ανάμεσα σε 167 χώρες για το 2023, σύμφωνα με το βρετανικό ίδρυμα Legatum.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υγείας αφορά πόσο υγιείς είναι οι πολίτες της χώρας και πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες για τη διατήρηση της υγείας τους.

Πρώτη η Σιγκαπούρη στον τομέα υγείας

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Legatum, την πρώτη θέση στον δείκτη υγείας ανάμεσα στις 167 χώρες, κατέχει η Σιγκαπούρη για το 2023.

Ακολουθούν άλλες χώρες της Ασίας, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταιβάν και η Κίνα.

Στις πρώτες δέκα θέσεις κατατάσσονται επίσης το Ισραήλ (6η θέση), η Νορβηγία (7η θέση), η Ισλανδία (8η θέση), η Σουηδία (9η θέση) και η Ελβετία (10η θέση).

Από την άλλη, τη χαμηλότερη θέση στον τομέα υγείας για το 2023 έχει η Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, ακολουθεί το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ (χώρα Κεντρικής Αφρικής), το Λεσότο (χώρα νότιας Αφρικής) και η Σομαλία.

Στο συνολικό δείκτη ευημερίας, η Κύπρος καταλαμβάνει τη 34η θέση για το 2023, την οποία κατείχε επίσης και το 2022.

Σημειώνεται ότι η συνολική βαθμολογία του δείκτη για κάθε χώρα προκύπτει από την αξιολόγηση 12 επιμέρους «πυλώνων ευημερίας».

Προστίθεται ότι στην κορυφή του δείκτη ευημερίας για το 2023 βρίσκονται η Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Ελβετία. Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις είναι το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία.

Μεταξύ των κορυφαίων η Κύπρος κατατάσσεται και στον τομέα προσωπικής ελευθερίας στην 32η θέση, δηλαδή κατά πόσο σεβαστά γίνονται τα βασικά νομικά δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες και πόσο ανεπτυγμένη είναι η κοινωνική ανεκτικότητα.

Επίσης, κατατάσσεται στην 32η θέση για τις συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή το πόσο καλή ζωή ζουν οι κάτοικοι της χώρας όπως αυτή εξασφαλίζεται από τη διαθεσιμότητα υλικών πόρων, τη στέγη, τις βασικές υπηρεσίες για τον πολίτη και τη συνδεσιμότητα μεταξύ κοινοτήτων.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα