ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηλά η Κύπρος στην κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών

29 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ κατατάσσεται η Κύπρος στην κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών, όπως διαφαίνεται από στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα της Eurostat, το 2019 στην ΕΕ, το 9% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω κατανάλωναν ζαχαρούχα αναψυκτικά σε καθημερινή βάση. Ποσοστό 6% κατανάλωναν αναψυκτικά 4 με 6 φορές την εβδομάδα και το 19% 1 έως 3 φορές την εβδομάδα.























Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά. Συγκεκριμένα καταλαμβάνει την 9η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με ποσοστό κοντά στο 10%.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν ότι έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ήταν υψηλότερο στο Βέλγιο (20%), και ακολούθησαν η Μάλτα, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Βουλγαρία (περίπου 12% ).

Αντίθετα, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Εσθονία (2%), και ακολούθως στη Λιθουανία, στη Φινλανδία, στη Λετονία και στη Ρουμανία με ποσοστό περίπου 3%.

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη ήταν συχνότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες (12% των ανδρών έναντι 7% των γυναικών).

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικιακή ομάδα, τόσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα κατανάλωσης.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών (14%). Το χαμηλότερο ποσοστό (περίπου 5%) σημειώθηκε μεταξύ των ηλικιών 65 έως 74 ετών και των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα