ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηλά η Κύπρος στην ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών

21 Οκτωβρίου 2022, 06:49

images

Ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών για το 2019-2020, κατατάσσεται η Κύπρος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Κύπρος για το 2019 ανακύκλωσε περισσότερα από τα μισά απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών που παρήγαγε, με ποσοστό 50,5%, ξεπερνώντας το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 38%.

Άλλες χώρες που ανακύκλωσαν περισσότερα από τα μισά απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών που παρήγαγαν ήταν η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Βουλγαρία.

Αντίθετα, λιγότερο από το ένα τρίτο των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώθηκε στη Μάλτα, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Αυστρία.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο της ΕΕ, καταγράφηκε λιγότερη ανακύκλωση πλαστικών το 2020, σε σύγκριση με το 2019, λόγω αλλαγής στη μέθοδο ανακύκλωσης.

Συγκεκριμένα, το 2020 τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότεροι κανόνες για την αναφορά ανακύκλωσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα εναρμονισμένο σημείο υπολογισμού για την ανακύκλωση και αυστηρότερη λογιστική των κλασμάτων σύνθετων υλικών συσκευασίας. 

Ως εκ τούτου, παρατηρήθηκε προσωρινή μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων (από 41% το 2019 σε εκτιμώμενο 38% το 2020).

Προστίθεται ότι το 2020, κάθε άτομο που ζει στην ΕΕ παρήγαγε 34,6 κιλά απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών κατά μέσο όρο, εκ των οποίων 13,0 κιλά ανακυκλώθηκαν.

Ακόμη, μεταξύ 2010 και 2020, ο όγκος των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών που παρήχθη ανά κάτοικο αυξήθηκε κατά 23% (+6,5kg), ενώ ο ανακυκλωμένος όγκος απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών αυξήθηκε την ίδια περίοδο, κατά 32% (+3,2kg).

Παρά τη βελτίωση αυτή, η ποσότητα πλαστικών συσκευασιών που δεν ανακυκλώθηκε αυξήθηκε κατά 3,4 κιλά ανά κάτοικο από το 2010, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης της απόλυτης ποσότητας απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών που παράγονται.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα