ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηφίζουν αύξηση προστίμου για στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ

11 Απριλίου 2024, 10:16

images

Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, οδηγείται σήμερα η πρόταση νόμου για αύξηση της ποινής για το αδίκημα της στάθμευσης ή/και εγκατάλειψης οχήματος σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες από μη δικαιούχα άτομα, από €300 σε €500. 

Επιπρόσθετα, στην πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που πρόσωπο επαναλάβει το εν λόγω αδίκημα, δεν θα εκδίδεται πρόστιμο αλλά το πρόσωπο θα υπόκειται σε δίωξη, δυνάμει των προνοιών του περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, οι οποίοι προβλέπουν ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή/και χρηματική ποινή μέχρι €3 χιλ.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης νόμου, η προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου κρίνεται σκόπιμη για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν το δικαίωμα για απρόσκοπτη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα κοινά. 

Επιπρόσθετα, όπως ο ίδιος επεσήμανε, η εν λόγω τροποποίηση κρίνεται αναγκαία λόγω της έξαρσης του φαινομένου στάθμευσης από μη δικαιούχα άτομα σε χώρους στάθμευσης αναπήρων.

Σύμφωνα με την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης νόμου, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, επισημαίνοντας ότι με αυτήν επιδιώκεται η καλλιέργεια ευσυνειδησίας στους πολίτες για σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία παρά η επιβολή ποινής.

Τροπολογία για μείωση προστίμου στα €400

Την ίδια ώρα, με προτεινόμενη τροπολογία του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης, γίνεται εισήγηση για τροποποίηση της πρότασης νόμου, ώστε το ποσό του εξώδικου προστίμου να αυξηθεί στα €400 στην πρώτη παράβαση και στα €500 στη δεύτερη παράβαση.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος από το ίδιο πρόσωπο εντός τριών ετών, το ύψος του προστίμου θα αυξάνεται κατά €100, αντί να γίνεται παραπομπή του εν λόγω προσώπου ενώπιον δικαστηρίου, όπως προβλέπεται στην πρόταση νόμου.

Σχετικά Άρθρα