ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν λύσεις για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

09 Οκτωβρίου 2022, 06:00

images

Συνεχίζεται τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, η κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Η πρόταση του βουλευτή έχει τίτλο «ο περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμος του 2019».

Σε προηγούμενη συνεδρία η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι από το 2011 είχε ξεκινήσει μία πολύ έντονη αλληλογραφία με το Υπ. Παιδείας για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι 10 χρόνια μετά, εν έτη 2022, ακόμη δεν υπήρξαν δραστικές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επεσήμανε επίσης, την ανάγκη να διεξάγεται ως ένα ξεχωριστό μάθημα και όχι στο πλαίσιο του μαθήματος της οικιακής οικονομίας.

H κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι χρειάζονται κλινικοί ψυχολόγοι στα σχολεία και μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το παιδί θα βοηθηθεί εξίσου στο να ανακαλύψει και τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι οποίες θα χρήζουν ειδικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, «στόχος είναι να πετύχουμε να έχουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία».

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σε υπόμνημα της, αναφέρει ότι συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση νόμου και ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνεται στην προσχολική ηλικία, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σημειώνει επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να αναθεωρήσει τα αναλυτικά του προγράμματα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η οριζόντια περιεκτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο των αναλυτικών προγραμμάτων και από το σύνολο των εκπαιδευτικών – να μην επιτρέπει δηλαδή με κανένα τρόπο να είναι επιλογή του εκπαιδευτικού το αν θα διδάξει ή όχι το κεφάλαιο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Σχετικά Άρθρα