ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν κλίνες και Όμικρον στα νοσηλευτήρια

03 Ιανουαρίου 2022, 08:54

images

Κρίσιμες αποφάσεις για την διαχείριση της επιδημιολογικής κατάστασης, καλείται να λάβει από την αρχή του 2022 η κυβέρνηση, έχοντας ενώπιον της τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, μετά και την ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας συναντάται σήμερα και αύριο με τους εμπλεκόμενους με σκοπό τον καθορισμό επόμενων βημάτων σε ότι αφορά την διασφάλιση επαρκούς αριθμού κλινών στα νοσηλευτήρια και την συζήτηση εισηγήσεων για νέα μέτρα αντιμετώπισης της νέας έξαρσης του ιού και της μετάλλαξης Όμικρον.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος εντός της εβδομάδας και ειδικότερα, το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών στις μετακινήσεις ή παράτασης του κλεισίματος των σχολείων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι αναμένει να μιλήσει με τους ειδικούς με τους οποίους θα έχει συνάντηση αύριο, Τρίτη.

Πληροφορίες της StockWatch, αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των νέων μέτρων που θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες, θα είναι οι εκκλησίες και τα κέντρα διασκέδασης, λόγω της διαπίστωσης ότι τα πλείστα κρούσματα ανιχνεύονται σε αυτούς τους χώρους και στην ηλικιακή ομάδα 20 με 40 ετών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ο περιορισμός στις μετακινήσεις.

Προς 100% επικράτηση της Όμικρον

Τόσο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, όσο και μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, κάνουν λόγο για επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον σε ποσοστό 100% εντός των ημερών, ενώ μέχρι χθες βρισκόταν στο 80%.

Ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε χθες ότι μέχρι στιγμής η Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί σε νοσηλευόμενους. Σημείωσε ωστόσο, ότι εντός της εβδομάδας, θα ληφθεί μεγάλο δείγμα από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια, για να διαπιστωθεί αν κάποιοι φέρουν την μετάλλαξη «Όμικρον».

Υπέδειξε πως «αν είσαι εμβολιασμένος, θα νοσήσεις από τον ιό αλλά δεν θα καταλήξεις στα νοσοκομεία και είναι ένα πράγμα που πρέπει όλοι μας να το καταλάβουμε και πρέπει όλοι μας να προσέχουμε».

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, δείχνουν ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, 297.589 πολίτες, έλαβαν την ενισχυτική δόση εμβολίου, ενώ 69,6% του γενικού πληθυσμού, έχει λάβει τις δύο δόσεις.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας ανέφερε ότι ο αριθμός των εμβολιασθέντων παιδιών μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικός.

Θα συνεχίσει η αύξηση των κρουσμάτων

Υπουργός και επιδημιολόγοι προαναγγέλλουν επίσης, περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Ο κ. Χατζηπαντέλας εξέφρασε τη θέση ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στον αριθμό νέων περιστατικών κορωνοϊού, ωστόσο τόνισε ότι με την κορύφωση θα παρατηρηθεί και γρήγορη μείωση τους.

Απέδωσε την αύξηση των περιστατικών στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πως η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

Ο Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, σε δηλώσεις του εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνοντας πως αυτό θα φέρει αναπόφευκτα και αύξηση των νοσηλειών.

Σε ότι αφορά τη χθεσινή επιδημιολογική κατάσταση, ανακοινώθηκε ένας θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό, ενώ τα νέα κρούσματα έφτασαν στα 3.538 από συνολικά 91,482 τεστ ανίχνευσης, με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει στο 3,87%

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονταν χθες 203 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 84 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονίας, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 5 χιλ. από 169.476 τεστ ανίχνευσης με ποσοστό θετικότητας στο 2,98%, ενώ την Πρωτοχρονιά ανακοινώθηκαν 2.332 νέα περιστατικά COVID-19 από 38.977 τεστ, με το ποσοστό θετικότητας στο 5,98%.

Σύσκεψη για διασφάλιση επαρκών κλινών

Σχολιάζοντας την κατάσταση σε σχέση με τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία, ο κ. Χατζηπαντέλας, δήλωσε πως η κατάσταση στις κοινές κλίνες είναι καλή, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα με την έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφορά μη covid περιστατικά. «Στόχος», είπε, «είναι να αυξήσουμε περαιτέρω τις κλίνες που έχουμε και υπάρχει ένας σχεδιασμός που θα τον αναπτύξουμε άμεσα».

Για το σκοπό αυτό ο υπουργός σημείωσε πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη στο ΓΝ Λάρνακας.

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα