ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν και δεν βρίσκουν νεφρολόγους

12 Οκτωβρίου 2023, 15:38

images

Δυσεύρετη φαίνεται ότι είναι η ειδικότητα της νεφρολογίας στην Κύπρο, αφού όπως ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Υγείας της βουλής, εκπρόσωπος των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, η θέση για πρόσληψη νεφρολόγου για το Νοσοκομείο Λάρνακας έχει προκηρυχθεί ήδη δεκαέξι φορές, χωρίς ωστόσο να γίνει κατορθωτό να καλυφθεί.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, μέχρι τώρα υπήρξαν μόνο τρεις υποψήφιοι οι οποίοι όμως έχουν απορριφθεί από την Επιτροπή Επιλογής γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, χρειάζεται η πρόσληψη δύο επιπρόσθετων νεφρολόγων, ενώ για το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, χρειάζεται να προσληφθεί ακόμη ένας.

Η απουσία στελέχωσης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νεφρολογικών τμημάτων και των τμημάτων αιμοκάθαρσης των κρατικών νοσηλευτηρίων , συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Την ίδια ώρα έγιναν αναφορές για την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και κλινών στα νεφρολογικά τμήματα Λάρνακας και Αμμοχώστου.   

Από την πλευρά του ο κ. Χαριλάου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε υποστελέχωση νοσηλευτικού προσωπικού.

«Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, για το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει προσληφθεί και 2ος ιατρός νεφρολόγος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα  τον ερχόμενο μήνα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαριλάου επεσήμανε ότι σήμερα εργοδοτούνται στο σύνολο 24 νεφρολόγοι αλλά απαιτείται η πρόσληψη ακόμη εννέα.

Πρόσθεσε επίσης ότι για την επαρχία Αμμοχώστου, προκηρύχθηκε η θέση γιατρού 27 φορές χωρίς όμως να υπάρξει ενδιαφέρον και στην Πάφο αναμένεται η λειτουργία νέας μονάδας το Νοέμβριο και στη Λεμεσό θα υπάρξει επέκταση της μονάδας.

Παράλληλα στην επιτροπή, μεταφέρθηκαν από τους βουλευτές παράπονα για την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι ασθενείς που αναγκάζονται να οδηγούν να έρθουν στη Λευκωσία και ταλαιπωρούνται αλλά παράλληλα αυξάνονται και τα έξοδά τους. Πολλοί από αυτούς όπως ακούστηκε στην Επιτροπή είναι και λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ).

«Οι ασθενείς αναγκάζονται από την Λάρνακα να μεταβαίνουν στην Λευκωσία με ταξί, πληρώνοντας €60 για να πάνε και €60 για να επιστρέψουν, τρεις φορές την βδομάδα. Πολλοί από αυτούς είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση», τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης.

Κατά τη συνεδρία αναφέρθηκε επίσης ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως οι νεφροπαθείς ασθενείς, αυξάνονται κατά 15%.

Η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών (ΠΟΝ), Έμιλη Γρουτίδου , κατήγγειλε ότι στην επαρχία Αμμοχώστου η νεφρολογική μονάδα το καλοκαίρι ήταν κλειστή γιατί δεν υπήρχαν γιατροί και νοσηλευτές.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι η νεφρολογία δεν είναι ελκυστική ιδιότητα γι΄ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η έλλειψη. Για να έρθει κάποιος νεφρολόγος από το εξωτερικό να εργαστεί στη Κύπρο πρέπει να είναι πολύ καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας.

«Πρέπει να εξευρεθούν οι λύσεις που δεν θα τις δώσουμε εμείς, αλλά το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥΠΥ. Δεν μπορεί να προκηρύσσονται 25 φορές οι θέσεις νεφρολόγου και να μην υπάρχει ενδιαφέρον. Πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι που δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Εάν οι συνθήκες δεν είναι ελκυστικές για να αποταθούν για πρόσληψη στα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ, εκεί θα πρέπει να εστιαστούν για να βρουν την λύση του προβλήματος», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα