ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν γιατρούς για στελέχωση ΤΑΕΠ

12 Απριλίου 2023, 11:12

images

Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν γιατρούς για να στελεχώσουν το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, έπειτα από την παραίτηση ενός γιατρού, αφού οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα δημόσια νοσηλευτήρια και ιδιαίτερα στα τμήματα πρώτων βοηθειών, έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένο ενδιαφέρον για εργοδότηση σε αυτά.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΙΚΙ), Δρ Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ζήτησε απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ αλλά και το Υπουργείο Υγείας γιατί ενώ προκηρύσσουν θέσεις, δεν βρίσκουν γιατρούς.

Ο κ. Κούμας εξήγησε ότι όταν τα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, «υπήρχε κατάλογος εκτάκτου ο οποίος ανά πάσα στιγμή ενεργοποιείτο και δεν είχε πρόβλημα να βρει γιατρούς ώστε να έρθουν στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη και προφύλαξη.

«Άρα το πρόβλημα ίσως είναι πιο γενικό. Στο πλαίσιο του γενικού συστήματος υγείας, προειδοποιήσαμε ότι θα υπήρχε φυγή και μη προσέλκυση γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Γιατί δεν μας άκουσαν;», είπε.

Όπως αναφέρει, «θεωρούν ότι 7-8 γιατροί οι οποίοι έχουν παραμείνει για μια επαρχία είναι αρκετοί, και τις επόμενες μέρες θα διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών λόγω των γιορτών», προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή πρέπει να απαντήσουν στον ασθενή που περιμένει έξι ώρες ή στον ένα γιατρό ο οποίος καλύπτει ολόκληρη τη βάρδια».

«Η έντιμη υπουργός δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ έχουν δύο θέσεις για την Πάφο», δήλωσε, όμως «δεν ενδιαφέρονται οι γιατροί γιατί οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι ο καλύτερος τόπος ώστε να έρθουν να δουλέψουν», συμπλήρωσε.  

Αναφορικά με την εύρεση κάποιων κινήτρων για να προσελκύσουν γιατρούς ώστε να δουλέψουν στα ΤΑΕΠ, ο κ. Κούμας διερωτήθηκε πότε θα συζητήσει αυτά ο ΟΚΥπΥ και το υπουργείο υγείας μαζί με την ΠΑΣΥΚΙ.

«Δεν είναι θέμα μόνο κινήτρων, είναι θέμα και σωστής οργάνωσης του ίδιου του συστήματος. Ο ΟΚΥΠΥ μπορεί να θέλει να δώσει κίνητρα, όταν όμως ξοδεύει €30 εκατ. στα ΤΑΕΠ αλλά εισπράττει μόνο €18 εκατ., αντιλαμβάνεστε ότι ο ΟΚΥπΥ θα κάνει τέτοιες κινήσεις ώστε να μην βγει χρεοκοπημένος. Όλα αυτά ίσως τον δυσκολεύουν να δώσει και κίνητρα», σημειώνει.

Ο κ. Κούμας υποδεικνύει ότι πρόκειται για οικονομική επιβίωση, υπενθυμίζοντας ότι «σε 13 μήνες ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι οικονομικά αυτόνομος, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθεί να εισπράξει».

Όπως δήλωσε, «όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτούν αυτοί που έχουν αποφασίσει για το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Και αν επιμένουν σε μία βάση η οποία δεν αποδίδει, τότε θα την πληρώσει ο ασθενής».

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, με την εμπειρογνωμοσύνη που είχαν τα δημόσια νοσηλευτήρια, έπρεπε οι υπόλοιποι ιδιωτικοί πάροχοι να σκέφτονται αν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα δημόσια.

Ωστόσο, «πλέον τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να σκέφτονται αν είναι βιώσιμα και κάποιοι έχουν ευθύνες για αυτό», δηλώνει.

Σημειώνει ότι «εμείς εξασκούμε ιατρική στη βάση των υποδομών και των πόρων που μας παρέχονται. Και εκεί που μπορούμε να διορθωθούμε, δεν αρνούμαστε να διορθωθούμε».

Ψάχνουν τρεις γιατρούς λόγω παραίτησης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, «ο χρόνος που μας ζητήθηκε ώστε να εξευρεθούν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις ως προς την σοβαρότατη υποστελέχωση του ΤΑΕΠ του Γ.Ν. Πάφου έχει παραχωρηθεί».

«Δυστυχώς το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα που βιώνουν οι εναπομείναντες ιατροί είναι ακόμη μια παραίτηση συναδέλφου, και μέχρι την εξερεύνηση δυο ιατρών ψάχνουμε πλέον για τρεις τουλάχιστον, επιμένοντας σε ένα ανεπιτυχές μοτίβο επικοινωνιακού χαρακτήρα, που δυστυχώς έχει δηλητηριάσει και διαβρώσει τα θεμέλια των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων», σημειώνει.

Υποδεικνύει, επίσης, ότι οι ευφάνταστες αποφάσεις για μετακίνηση ιατρών από άλλα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αλλά και οι ιδιαίτερα επικίνδυνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ σε σχέση με την λειτουργία των ΤΑΕΠ, στερούνται λογικής από ιατρικής άποψης.

«Ως εκ τούτου επειδή περαιτέρω πίστωση χρόνου δεν μπορεί να παραχωρηθεί, γιατί αυτό σημαίνει συνυπευθυνότητα ενημερώνουμε για την επαναφορά του μέτρου της τρίωρης στάσης εργασίας η οποία είχε ανασταλεί», καταλήγει.

Στις 20 Απριλίου τρίωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ ΓΝ Πάφου

Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023, στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου λόγω της υποστελέχωσης προσωπικού στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), ανακοίνωσε ΠΑΣΥΚΙ.

Η στάση εργασίας θα διεξαχθεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.

Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ όπως αποσύρει άμεσα και οριστικά τις αποφάσεις ημερομηνίας 06.04.2023.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα