ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψαλίδι 40% στα επιδόματα ατόμων με αναπηρία

01 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Κατά 40% μειώθηκαν τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) εξ’ αφορμής της κρίσης και για λόγους εξοικονόμησης οικονομικών πόρων, καθώς και λόγω ήπιας ή μέτριας αναπηρίας στα άτομα αυτά.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικολαΐδης, μιλώντας στο YgeiaWatch, υπέδειξε ότι η ΚΥΣΟΑ έχει αποστείλει υπόμνημα στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερες από 16 περιπτώσεις παραπόνων/καταγγελιών ατόμων με αναπηρία που δεν έλαβαν απάντηση εδώ και αρκετά χρόνια για το επίδομα τους, ή το αίτημα τους καταστάληκε ή απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, τα άτομα αυτά κλήθηκαν από το Ταμείο Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες 3-4 φορές για επαναξιολόγηση της αναπηρίας τους με αντιεπιστημονικό και προκλητικό τρόπο, καταλήγοντας ότι ένα άτομο με αναπηρία δεν έχει σοβαρή αναπηρία με αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό του από τις πολιτικές πρόνοιας της χώρας μας. «Ως αποτέλεσμα, χωρίς ενημέρωση τους έκοψαν το επίδομα, για τον λόγο ότι δεν είναι επαρκής η αναπηρία τους», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ακόμη ότι σε άλλες περιπτώσεις αποστέλλεται επιστολή μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος ή/και καθυστερεί αδικαιολόγητα για περίοδο πέραν των 12 μηνών η εξέταση αιτήσεων ή/και ενστάσεων των ατόμων με αναπηρία ή δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε απάντηση στις περιπτώσεις κατάθεσης του σχετικού εντύπου «αλλαγή στοιχείων», με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή σε αυτούς του αντίστοιχου επιδόματος και να οδηγούνται σε αδιέξοδες καταστάσεις μιζέριας και φτώχειας.

Αποκοπή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το όριο επιδόματος για την διαβίωση των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται στα €848. «Εάν κάποιος παίρνει και σύνταξη στα €200, τότε του αφαιρούν αυτό το ποσό από το επίδομα. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια και υποστήριξη για αυτούς», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Μερικά παραδείγματα από τις περιπτώσεις που κατατέθηκαν είναι: σε τρεις τυφλούς τερματίστηκαν τους τελευταίους μήνες τα επιδόματα χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση, ή να δοθεί οποιαδήποτε δικαιολογία γι’ αυτό, τερματίστηκαν τα αναπηρικά επιδόματα που παρέχονταν σε άτομο από το έτος 2016 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξεύρει χώρο στέγασης και να διαμένει μέσα σε αυτοκίνητο, ζεύγος με αναπηρία είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση και τόσο οι αιτήσεις για ΕΕΕ όσο και για έκτακτο επίδομα έχουν απορριφθεί με διάφορες προφάσεις που στερούνται νομιμότητας. Ως εκ τούτου, υποχρεώνονται να ζητιανεύουν από τη μητρόπολη, ακόμα και για ένα πιάτο φαγητό από γείτονες.

Όπως δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης στο YgeiaWatch, μετά τις συνελεύσεις η επόμενη μέρα δεν είναι η ίδια, αλλά αρχίζει με τον οδικό χάρτη δικαιωμάτων σε συνεργασία με τους βουλευτές. Σημειώνει ότι η ΚΥΣΟΑ θα προβεί σε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα αποταθεί μέσω παραπόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και σε διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό.

Συγκεκριμένα, «θα ακολουθήσουν, αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλους διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και στην ίδια την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, με αίτημα την παρέμβαση τους προς την κυπριακή Κυβέρνηση, ώστε να τερματιστεί η άρνηση της πολιτείας να υλοποιήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρίες, να εφαρμόσει πολιτικές συμμετοχής και ενσωμάτωσης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής».

Ακόμη, «σε περίπτωση που οι πιο πάνω ενέργειες δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα οι αντιδράσεις του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες θα συνεχίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τα αρμόδια Υπουργεία, το ίδιο το Τμήμα και θα κορυφωθούν με δυναμική κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό τον Οκτώβριο του 2022».

«Αυτή η κατάσταση πλήττει κυρίως τα πιο φτωχά άτομα με αναπηρίες», τονίζει.

«Η ΚΥΣΟΑ εκφράζει θυμό γιατί τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν λάβει καμία υποστήριξη επιδομάτων. Το κράτος έδωσε €100, αλλά δεν είναι ικανοποιητικό ποσό. Το 2020, δεν έγινε καμία επιχορήγηση των οργανώσεων. Το κράτος κάνει αντίποινα στην ΚΥΣΟΑ γιατί διεκδικούν αυτά που αξίζουν», επισημαίνει.

Όπως επισημαίνει, απαράδεκτο είναι επίσης και το γεγονός ότι «κατάργησαν και τα ταμεία. Υπάρχει περίπτωση ανθρώπου με αναπηρία που ζει στο αυτοκίνητο του επειδή του αποκόπηκε το επίδομα. Εάν υπήρχε ταμείο, τότε η οργάνωση θα μπορούσε να τον στηρίξει. Επίσης, υπάρχει και μία άλλη περίπτωση ατόμου με αναπηρία ο οποίος επειδή παντρεύτηκε του έκοψαν το επίδομα», είπε ο κ. .  

Τα ΑμεΑ δεν επωφελούνται καθόλου

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, «πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για να παρέχονται στα άτομα με αναπηρία κοινωνικές παροχές. Τα άτομα με αναπηρία δεν επωφελούνται καθόλου».

Επιμένει ότι η κατάσταση που επικρατεί τώρα είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν την Σύμβαση του ΟΗΕ του 2011. «Πριν ήταν καλύτερα», δηλώνει.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται να προσπεράσουν την ΚΥΣΟΑ με πολλούς τρόπους και να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των οργανώσεων (π.χ. δίνουν περισσότερα χρήματα σε κάποιες άλλες οργανώσεις)», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Σημειώνεται ότι η ΚΥΣΟΑ πραγματοποίησε το πρωί συνάντηση επί του θέματος με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.

Κατά τη συνάντηση η ΚΥΣΟΑ έθεσε ενώπιον της Υφυπουργού τα προβλήματα και τα παράπονα με τις περιπτώσεις αποκοπής και καθυστέρησης επιδόματος ατόμων με αναπηρία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ κ. Χριστάκη Νικολαΐδη, για την περίπτωση ατόμου με αναπηρία που του αποκόπηκε το επίδομα και είχε πρόβλημα εύρεσης στέγασης, εγκρίθηκε σήμερα το επίδομα του. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη εκκρεμείς περιπτώσεις.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch ο κ. Νικολαΐδης, η Υφυπουργός κ. Ανθούση έχει υπόψη της τα προβλήματα αυτά και είναι πρόθυμη για την επίλυση τους. Σχολίασε επίσης ότι υπήρξε μία καλή συζήτηση με την Υφυπουργό και θα αναμένουν τη διευθέτηση και διερεύνηση των εν λόγω περιπτώσεων πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα