ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοβουλία για Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

15 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Θετική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί και ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης σε όλα τα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξετάζει την πρωτοβουλία για δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, η οποία θα διευκολύνει την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας σε όλα τα κράτη μέλη και η κάρτα αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ισότιμης άσκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, οι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας θα επωφελούνται από τους ίδιους όρους πρόσβασης στις σχετικές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το πού χορηγήθηκε το καθεστώς αναπηρίας τους.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης,  ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η οργάνωση έχει δει και έχει συμμετάσχει στην διαβούλευση για αυτή την πρωτοβουλία.

«Το θεωρούμε μία πολύ θετική κίνηση για να κατοχυρώσει καλύτερα τα δικαιώματα και τις παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες, αλλά να βοηθήσει και κάποιες χώρες να διευρύνουν τις παροχές προς τα άτομα αυτά», σημείωσε.

Ανάγκη για αξιόπιστο τρόπο αξιολόγησης στα κράτη-μέλη ΕΕ

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σήμερα κάτι αντίστοιχο με την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και την πρόσβαση των ΑμεΑ σε διάφορες υπηρεσίες, δήλωσε ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα, αλλά δεν υπάρχει ούτε αξιόπιστος τρόπος αξιολόγησης».

Ο κ. Λαμπριανίδης υπογράμμισε επίσης ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αξιολογήσεις της αναπηρίας σε διαφορετικά κράτη να είναι αξιόπιστες και η ταξινόμηση των αναπηριών να είναι επίσης αξιόπιστη, για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες που δικαιωματικά δικαιούται το κάθε άτομο με αναπηρία, ανάλογα με το βαθμό και τη χρήση της αναπηρίας του».

Όπως ανέφερε, στην Κύπρο υπάρχει ένα καινούργιο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας αρκετά αξιόπιστο, ωστόσο, «στις άλλες χώρες δεν γνωρίζουμε πώς γίνεται η αξιολόγηση και πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας «πρέπει να γίνει σε όλες τις χώρες σε όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές», σημειώνοντας ότι «θα είναι ίσως και μία αιτία για να γίνει ένα αξιόπιστο μητρώο ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επεσήμανε, ακόμη , ότι «δεν πρέπει να μείνουν έξω οι αόρατες αναπηρίες οι οποίες δημιουργούν συμπτώματα, αλλά δεν είναι τόσο ορατές όσο είναι οι αναπηρίες που συνήθως γνωρίζουμε».

Η Επιτροπή καλεί εισηγήσεις για Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

 Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, είναι ευπρόσδεκτη και ενθαρρύνεται από όλους η κατάθεση απόψεων μέσω ερωτηματολογίου, σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όταν ταξιδεύουν και ασκούν τo δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, καθώς και για την όλη πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας.

Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των εισηγήσεων είναι η 5η Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν περίπου 90 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν φραγμούς που ενδέχεται να εμποδίζουν ή να αποτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία τους με σκοπό την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, ιδίως επειδή δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως αναφέρεται, «αυτή η έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης του καθεστώτος αναπηρίας μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια όσον αφορά στην πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμων ταξιδιών πέραν των συνόρων, μεταξύ άλλων για τουριστικούς σκοπούς».

Για παράδειγμα, ενδέχεται να μην έχουν μειωμένες τιμές ή δωρεάν πρόσβαση που εξασφαλίζονται από ορισμένους παρόχους υπηρεσιών σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ίδιο τρόπο όπως τα άτομα με αναγνωρισμένες αναπηρίες από το εν λόγω κράτος μέλος.

Σημειώνεται ότι είναι ευπρόσδεκτες όλες οι απαντήσεις από πολίτες, οργανώσεις, δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακούς και άλλους ενδιαφερομένους και δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αναπηρία ή της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας για συμμετοχή στην παρούσα δημόσια διαβούλευση.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα