ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Κύπρο

01 September 2023, 13:18

images

Αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσιάζεται τις τελευταίες  εβδομάδες στην Ευρώπη ενώ το πρώτο κρούσμα για φέτος εντοπίστηκε και στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν σε εντατικοποίηση των ελέγχων.

Σε παρέμβασή της στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το κρούσμα εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες σε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο για σκοπούς αιμοδοσίας , ενώ από πλευράς υπουργείου υγείας ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Η κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι από το κρούσμα λήφθηκε το πλήρες ιστορικό, για να προχωρήσουν εντατικά οι ψεκασμοί σε περιοχές όπου κινήθηκε και διέμενε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Κάθε χρόνο οι Ιατρικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε ανθελονοσιακό πρόγραμμα, το οποίο πέραν των ψεκασμών, περιλαμβάνει και έλεγχο όλων των δειγμάτων αίματος που λαμβάνονται για σκοπούς αιμοδοσίας», πρόσθεσε.

Πως μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. 

Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). 

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Έντεκα θάνατοι στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου και συνολικά έχουν διαγνωστεί 89 κρούσματα από την αρχή της περιόδου 2023 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων τα 74 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 15 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα