ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον καρκίνο

13 Ιανουαρίου 2023, 11:20

images

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το πρώτο επιστημονικό συμπόσιο για τον καρκίνο με τίτλο «CyBioS Mini Symposium 2023| CancerNow: From Benchside to Clinical Applications», το οποίο διοργανώθηκε από τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου στις 5 Ιανουαρίου 2023 υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

 Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Λάρνακας και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Χριστίνα Αποστόλου», κ. Ανδρέας Αποστόλου οποίος ασχολείται επισταμένα με τα θέματα καρκίνου σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο. Έχοντας βιώσει την εμπειρία του καρκίνου σε νεαρότερη ηλικία, ο κ. Αποστόλου, εξήρε την διοργάνωση του συμποσίου, και το γεγονός ότι «σ’ αυτό κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους σπουδαίοι Κύπριοι επιστήμονες που διαμένουν στην Κύπρο και την Αμερική και ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του καρκίνου παιδιών και ενηλίκων, ξεκινώντας από το ερευνητικό κομμάτι μέχρι τις προσπάθειες για κλινικές εφαρμογές θεραπειών».

Στο συμπόσιο αναδείχθηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο τρόπο μελέτης όγκων από την Δρ Λουκία Καρακώστα (MD Anderson Cancer Center, Πανεπιστήμιο του Τέξας), ενώ η Δρ Μαρία Τσιάρλη (biobank.cy, Πανεπιστήμιο Κύπρου), μίλησε για τον καρκίνο του εγκεφάλου σε ενήλικες και παιδιά, και για νέες εξελίξεις στην κατανόηση εξέλιξης του γλοιοβλαστώματος που δίνουν ελπίδες για ανάπτυξη πιθανών θεραπειών. Επίσης, ο γιατρός Λοίζος Λοίζου, μίλησε για τον καρκίνο στα παιδιά και εφήβους της Κύπρου τα τελευταία 30 χρόνια.

Εξαιρετικές ήταν και οι παρουσιάσεις των Δρ Ευαγγελία Λοίζου (Intelligencia) και Δρ Ιάκωβου Τουμαζή (MD Anderson Cancer Center) για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των μαθηματικών μοντέλων για πρόβλεψη επιτυχίας κλινικών δοκιμών και τακτικών πρόληψης του καρκίνου, αντίστοιχα. Επίσης, ο Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας (biobank.cy, Πανεπιστήμιο Κύπρου), μίλησε για την ανεκτίμητη αξία μιας βιοτράπεζας στην πρόοδο της ιατρικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, και πόσο σημαντικό είναι που η Κύπρος απέκτησε την δική της.

Η εξαιρετική σημασία και ανάγκη ύπαρξης τέτοιων επιστημονικών εκδηλώσεων στην Κύπρο, ειδικά στο θέμα του καρκίνου, αναδείχθηκε τόσο από τη συμμετοχή των συνέδρων, αλλά και από την παρουσία σε αυτούς αντιπροσώπων ερευνητικών ινστιτούτων, πανεπιστημιακών και ιατρών από όλη την Κύπρο, όπως και αντιπρόσωπου της αποστολής εναντίον του καρκίνου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Mission on Cancer). Η αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε την σημασία που έχουν τέτοιου είδους επιστημονικές εκδηλώσεις στο να προσελκύσουν χρηματοδότηση για την έρευνα στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Άρθρα