ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτο εμβόλιο για προστασία ηλικιωμένων από λοίμωξη αναπνευστικού

06 Ιουνίου 2023, 16:17

images

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε το Arexvy, το πρώτο εμβόλιο για την προστασία ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω, από τη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και ήταν πολυαναμενόμενη λόγω των αυξημένων λοιμώξεων από τον RSV στην ΕΕ τον περασμένο χειμώνα. Το εμβόλιο Arexvy, το οποίο έχει πλέον εγκριθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στον ιό. Η έγκριση έρχεται σε συνέχεια της αυστηρής αξιολόγησης που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόληψη της λοίμωξης από τον RSV στους ηλικιωμένους είναι μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία, η Επιτροπή επιτάχυνε την έγκριση του εμβολίου.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Αυτό είναι το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του RSV και ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε τον περασμένο χειμώνα. Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε την ξεκάθαρη ανάγκη ανάληψης αποφασιστικής δράσης για την καλύτερη προετοιμασία της ΕΕ έναντι των αναδυόμενων υγειονομικών απειλών. Ο στόχος αυτός αποτελεί βασική αρχή της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που οικοδομούμε. Δεδομένης της απειλής που συνιστά ο RSV, σήμερα εγκρίναμε κατά προτεραιότητα το πρώτο εμβόλιο για την προστασία των ηλικιωμένων πολιτών της ΕΕ από μια σημαντική υγειονομική απειλή. Παροτρύνω τώρα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν γρήγορα αυτή την έγκριση και να καθορίσουν εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού, ώστε τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτό τους προσεχείς μήνες, πριν από την επόμενη φθινοπωρινή περίοδο.»

Στις 31 Οκτωβρίου 2022 η Επιτροπή ενέκρινε ήδη για χρήση στην ΕΕ το μονοκλωνικό αντίσωμα Beyfortus (νιρσεβιμάμπη) για την πρόληψη της νόσου της κατώτερης αναπνευστικής οδού σε νεογέννητα βρέφη και νήπια κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου πιθανής έκθεσής τους στον RSV (δηλαδή όταν υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος λοίμωξης από τον RSV).

Ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα. Τα περισσότερα άτομα ανακάμπτουν εντός μίας έως δύο εβδομάδων, αλλά ο RSV μπορεί να αποδειχθεί σοβαρός σε ευάλωτα άτομα, μεταξύ άλλων σε ηλικιωμένους ενήλικες, καθώς και σε άτομα με πνευμονική ή καρδιακή νόσο και διαβήτη. Στην Ευρώπη, ο RSV προκαλεί περίπου 250.000 νοσηλείες και 17.000 θανάτους εντός νοσοκομείου κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σχετικά Άρθρα