ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτη μεγάλη απεργία υψηλόβαθμων γιατρών στην Αγγλία

20 Ιουλίου 2023, 13:44

images

Στην πρώτη μεγάλη απεργία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια κατέρχονται από σήμερα το πρωί και για 48 ώρες οι ειδικευμένοι γιατροί του συστήματος δημόσιας υγείας NHS στην Αγγλία.

Στην απεργία, που γίνεται με μισθολογικά αιτήματα, συμμετέχουν και οδοντίατροι νοσοκομείων. 

Η κινητοποίηση έρχεται αμέσως μετά από τη λήξη της πενθήμερης απεργίας των ειδικευόμενων γιατρών στο αγγλικό NHS, παρατείνοντας την ταλαιπωρία για ασθενείς και τις αναβολές νοσοκομειακών ραντεβού.

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS Στίβεν Πάουις προειδοποίησε ότι η νέα κινητοποίηση θα είναι μία από τις πιο σοβαρές στην ιστορία της δημόσιας υγείας στη χώρα, σχολιάζοντας ενδεικτικά πως επί της ουσίας «η περίθαλψη ρουτίνας παγώνει».

Οι γιατροί ειδικότητας απέρριψαν πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση απολαβών της τάξης του 6%, επιμένοντας σε αύξηση της τάξης του 35% με το αιτιολογικό πως σε πραγματικούς όρους οι μισθοί μειώνονταν τα προηγούμενα 15 χρόνια.

Πέρα από μία σύντομη κινητοποίηση για τις συντάξεις το 2012, οι ανώτεροι γιατροί του NHS δεν έχουν απεργήσει από το 1975.

Απεργίες διαφόρων κλάδων εργαζομένων στο NHS διεξάγονται εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν επηρεαστεί περίπου 600.000 ραντεβού.

Σχετικά Άρθρα