ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτη εβδομάδα με 16 κρούσματα στη μέση εκπαίδευση

14 September 2021, 06:00

images

Δεκαέξι κρούσματα κορωνοϊού διαγνώστηκαν στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης μέσα σε μια εβδομάδα, όπως ενημερώνει ο επιδημιολόγος πεδίου και επικεφαλής της διαδικασίας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, σημειώνει ότι διαγνώστηκαν με κορωνοϊό στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης 14 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί.

«Ευτυχώς αφορούν μεμονωμένα περιστατικά και δεν συνδέονται μεταξύ τους», αναφέρει.

Συνολικά για αυτά τα 16 κρούσματα μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 136 επαφές. Οι μαθητές οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί, όπως σημειώνει ο κ. Σιλβέστρος ήταν ανεμβολίαστοι.

Το γεγονός ότι έχουν βρεθεί τις πρώτες δύο μέρες γύρω στα 30 κρούσματα μαθητών δεν επηρεάζει άμεσα τα σχολεία, επισημαίνει ο κ. Σιλβέστρος. Όπως εξηγεί, ένας μαθητής μπορεί να εκδήλωσε συμπτώματα και να παρέμεινε στο σπίτι του και να έχει διαγνωστεί μετά με κορωνοϊό.

«Το ότι βρέθηκαν κρούσματα στα σχολεία είναι κάτι το οποίο περιμέναμε. Αυτό το διάστημα όμως που άνοιξαν τα σχολεία, παρατηρούνται γενικότερα λιγότερα κρούσματα και έτσι αναλογικά δεν επηρεάζονται ούτε οι μαθητές, γεγονός που είναι ευχάριστο».

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε σχολείο με βάση το πρωτόκολλο απομακρύνονται οι στενές επαφές και διενεργούνται δειγματοληψίες.

Μονάδες δειγματοληψίας κάθε τρεις ημέρες

Προς το παρόν, όπως ενημερώνει οκ. Σιλβέστρος κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα επισκέπτονται τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και αν χρειαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και τα δημοτικά.

Σκοπός είναι να εντοπίζονται άμεσα τα κρούσματα, πριν οι μαθητές να μεταφέρονται στην τάξη και έτσι θα διευκολύνονται και τα παιδιά που δεν έχουν εμβόλιο.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι θα εντοπίζονται τυχόν κρούσματα πριν μπουν οι μαθητές στις τάξεις, είναι κάπως πιο ελεγχόμενη η κατάσταση. Σίγουρα ωστόσο, περιμένουμε κάποια κρούσματα να μας ξεφύγουν», είπε.

«Υπάρχουν κάποια περιστατικά, όπου ασυνείδητοι γονείς στέλνουν στο σχολείο ενώ τα παιδιά εκδηλώνουν συμπτώματα στο σπίτι με τεστ προηγούμενων ημερών, αναφέρει ο κ. Σιλβέστρος, όμως «ευτυχώς, αυτά τα περιστατικά είναι μεμονωμένα», καταλήγει.

 Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα