ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προχωρά η κατηγοριοποίηση ΤΑΕΠ – Έπεται αλλαγή νομοθεσίας

03 Νοεμβρίου 2023, 06:42

images

Σε κατηγοριοποίηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) προχωρά το Υπουργείο Υγείας καθώς διαπιστώθηκαν κενά στον τρόπο αδειοδότησής τους, με την ένταξη περισσοτέρων ΤΑΕΠ στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Την ίδια ώρα, βουλευτές της Επιτροπής Υγείας της Βουλής καλούν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για διευκρινήσεις αναφορικά με τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα ΤΑΕΠ που εντάσσονται στο Σύστημα, αφού όπως υποστηρίζουν υπογράφονται συμβάσεις με Νοσηλευτήρια στα οποία μπορούν να εξυπηρετούνται ασθενείς μόνο από ορισμένες ειδικότητες ιατρών.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός υπεραμύνεται της πρακτικής που ακολουθείται, απαντώντας ότι συμβάλλεται μόνο με τα νοσηλευτήρια που διαθέτουν άδεια λειτουργίας ΤΑΕΠ και υπάγονται κάτω από το έλεγχο του Εφόρου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων του Υπουργείου Υγείας.

Επίκειται τροποποίηση του νόμου

«Με την κατηγοριοποίηση των ΤΑΕΠ θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών, μέχρι να προχωρήσει η τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου του 2001, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ταξινόμηση των ΤΑΕΠ σε κατηγορίες», δήλωσε στο YgeiaWatch η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

Οι εκπρόσωποι των Νοσηλευτηρίων αναμένεται να καταθέσουν σήμερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους, ενώπιον της ειδικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε πρόσφατα με σκοπό την ταξινόμηση των ΤΑΕΠ σε κατηγορίες.

Τελευταίες πινελιές στην κατηγοριοποίηση

Σύμφωνα με την Δρ. Κωνσταντίνου, το προσχέδιο με τις κατηγορίες των ΤΑΕΠ έχει ήδη ετοιμαστεί και θα οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Με αυτό τον τρόπο θα καθοριστεί ποια ΤΑΕΠ μπορούν να διαχειριστούν τα εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά όπως πολυτραυματίες, εγκεφαλικά, καρδιακά», πρόσθεσε.

Η κατηγοριοποίηση θα γίνεται με βάση τις υποδομές, τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει το κάθε νοσηλευτήριο.

Όπως τόνισε πρόσφατα η κ. Κανάρη, πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρές οδηγίες για το πως η Υπηρεσία Ασθενοφόρων θα διαχειρίζεται την κάθε περίπτωση, ούτως ώστε να μεταφέρει στο σωστό νοσηλευτήριο τους ασθενείς, για να μην χρειάζεται να τους μετακινούν από το ένα νοσηλευτήριο στο άλλο θέτοντας, όπως είπε, σε κίνδυνο την ζωή τους.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα