ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προωθούν δημιουργία χώρων θηλασμού σε χώρους εργασίας

22 Ιανουαρίου 2024, 09:39

images

Την προώθηση του μητρικού θηλασμού σε χώρους εργασίας, στοχεύει το Υπουργείο Υγείας και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ολοκληρωθεί ένα σχετικό νομοσχέδιο καθώς και δέσμη κανονισμών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, ο νέος υπουργός υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, αναφέρει ότι το για το υπουργείο το θέμα του μητρικού θηλασμού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του τομέα της δημόσιας υγείας και βάσει του στρατηγικού του σχεδιασμού, προωθούνται ποικίλες δράσεις με στόχο την προστασία και υποστήριξή του σε όλους τους χώρους όπου ζει και δραστηριοποιείται η μητέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό, στόχος είναι η δημιουργία «Φιλικής προς το βρέφος κοινωνίας», όπως χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κοινωνία που παρέχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για προστασία και υποστήριξη του θηλασμού.

Όσον αφορά στους σχετικούς κανονισμούς, σημειώνεται ότι, έχουν ολοκληρωθεί τα δύο πιο κάτω προσχέδια νομοθετημάτων μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και βάσει των προνοιών του περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμου του 2018:

i. Τροποποιητικό Νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τον περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμο», και

ii. Κανονισμοί με τίτλο «οι περί της της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Κανονισμοί του 2024».

Σκοπός τους είναι ο καθορισμός των ελάχιστων απαιτήσεων δωματίου μητρικού θηλασμού

ή/και άντλησης και αποθήκευσης γάλακτος σε χώρους εργασίας αλλά και σε κτίρια ή χώρους που επισκέπτεται ή όπου εξυπηρετείται το κοινό.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των πιο πάνω νομοθετημάτων σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και έχει ήδη αρχίσει και συνεχίζεται η διαδικασία διαβούλευσης με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Στη συνέχεια θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Ακολούθως ως η συνήθης διαδικασία, θα υποβληθούν για τελικό νομοτεχνικό έλεγχο και έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να υποβληθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τέλος διευκρινίζεται ότι, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η θέσπιση της υποχρέωσης δημιουργίας δωματίων μητρικού θηλασμού σε χώρους εργασίας τόσον στον δημόσιο καθώς και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η δημιουργία δωματίων μητρικού θηλασμού σε άλλους χώρους τους οποίους επισκέπτεται ή όπου εξυπηρετείται το κοινό όπως τα αεροδρόμια, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτίρια κλπ.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα