ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προωθείται ο έμφυλος προϋπολογισμός από Επίτροπο Ισότητας

14 Ιανουαρίου 2024, 06:03

images

Την εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού, με στόχο την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, προωθεί το γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, Τζόζης Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, για την περίοδο 2024 – 2026.

Σημειώνεται ότι η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2024 – 2026 έτυχε την προηγούμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και θα παρουσιασθεί αύριο, από την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Η νέα Εθνική Στρατηγική, αποτελεί το πολιτικό κατευθυντήριο έγγραφο για την προώθηση της ισότητας των φύλων, μέσω της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε πολιτικές και δράσεις όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων σε οριζόντια βάση και περιλαμβάνει συνολικά 13 θεματικές ενότητες με 66 στοχευμένες και υλοποιήσιμες δράσεις, σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Χριστοδούλου.

Πρόσθεσε ότι η Εθνική Στρατηγική είναι το βασικότερο έγγραφο πολιτικής για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και για τις πολιτικές του κράτους.

Σημείωσε ότι η Εθνική Στρατηγική είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης με όλα τα Υπουργεία, Υφυπουργεία, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, την κοινωνία των πολιτών, οργανώσεις εργοδοτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα και διαμορφώθηκε στη βάση εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθετημάτων και πολιτικών όπως και διεθνών συμβάσεων και κατευθυντήριων εγγράφων.

Η σημαντικότερη δράση της νέας στρατηγικής

Κληθείσα από τη StockWatch η Επίτροπος να ξεχωρίσει την σημαντικότερη δράση της νέας στρατηγικής, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού. Η δράση αυτή, όπως είπε, μπορεί να φέρει αρκετές λύσεις και να επισπεύσει την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, ο έμφυλος προϋπολογισμός σημαίνει ότι η διαδικασία του καταρτισμού του προϋπολογισμού , θα γίνεται στη βάση ολοκληρωμένων στατιστικών, με βασικό παράγοντα το φύλο και την ηλικία σε συνδυασμό με τις στατιστικές εργατικού δυναμικού, ανέργων, ατόμων που ζουν στο όριο της φτώχειας και χαμηλοσυνταξιούχων.

«Περιλαμβάνει δηλαδή, την οπτική του φύλου σε όλα τα επίπεδα κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και την αξιολόγηση των επιπτώσεων του προϋπολογισμού ως προς τα φύλα, ενσωματώνοντας την αρχή της ισότητας σε όλα τα στάδια κατάρτισής του», όπως εξήγησε.

Παράλληλα είπε ότι, προϋποθέτει την αναδιάρθρωση των εσόδων και εξόδων του κράτους, με σκοπό την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αιτηθεί για τεχνική στήριξη από την ΕΕ και αναμένουμε απάντηση, η οποία εύχομαι να είναι θετική», ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να εφαρμοστεί πλήρως.

Επιτροπή Ισότητας σε πυροσβεστική και φυλακές

Όσον αφορά άλλες σημαντικές δράσεις της νέας στρατηγικής, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, προωθείται η σύσταση Επιτροπής Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Τμήμα Φυλακών, με στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων προαγωγής της Ισότητας και αποδόμησης των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη δράση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Φυλακών.

Ανέφερε επίσης ότι στις δράσεις της νέας στρατηγικής περιλαμβάνεται και η προώθηση ενεργειών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας μαζί τους και αφορούν την εξωτερική μας πολιτική και συνεπώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στόχος. σημείωσε η Επίτροπος,  είναι η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιδιότητάς της ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με γειτονικές χώρες και περαιτέρω ανάδειξη της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική.

Δράσεις στην παιδεία και τις γυναίκες της υπαίθρου

Ανέφερε ακόμα ότι αναγνωρίζοντας τη σημασία της παιδείας, προωθείται  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για καθηγητές/ καθηγήτριες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και άλλους/άλλες εκπαιδευτικούς, με στόχο την αποδόμηση έμφυλων στερεοτύπων και την ισότητα των φύλων.

Επίσης στις σημαντικές δράσεις περιέλαβε και τη δημιουργία προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης για γυναίκες της υπαίθρου, τα οποία θα υλοποιηθούν σε συνεργασία  με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Ενέργειας,τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Οι σημαντικότερες θεματικές της στρατηγικής

Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, η οποία έχει άμεση  ισχύ, μετά την έγκριση της από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη11 Ιανουαρίου περιλαμβάνει 13 θεματικές. 

Οι θεματικές είναι:

-Έμφυλος προϋπολογισμός: Ισότιμη κατανομή δημόσιων πόρων.

-Φύλο και Εργασία: Ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση, προώθηση ισόρροπης εκπροσώπησης γυναικών και αντρών, μείωση χάσματος αμοιβών και συντάξεων.

-Φύλο και Κοινωνική Πολιτική: Ενίσχυση αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους στη βάση της οπτικής του φύλου.

-Φύλο και Υγεία: Ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, στη βάση των διαφορετικών αναγκών γυναικών και ανδρών.

-Φύλο και Δικαιοσύνη: Δημιουργία έμφυλης κουλτούρας στα σώματα της δικαιοσύνης και ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

-Φύλο και Εξωτερική Πολιτική: Έμφυλες προσεγγίσεις στην Εξωτερική Πολιτική.

-Φύλο και Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Διαμόρφωση έμφυλης εκπαιδευτικής και πολιτιστικής κουλτούρας.

-Φύλο και Αθλητισμός: Ενδυνάμωση και ισότιμη αναγνώριση του γυναικείου αθλητισμού και αποδόμηση έμφυλων στερεοτύπων στον αθλητισμό.

-Φύλο και Αγροτική Ανάπτυξη, Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Μεταφορές: Ενίσχυση ορατότητας αγροτισσών και γυναικών της υπαίθρου. Διαμόρφωση έμφυλων συστημάτων μεταφορών. Αναγνώριση έμφυλου αντίκτυπου κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.

-Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ενδυνάμωση ανδρών και γυναικών και ισότιμη αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων.

-Φύλο και Άμυνα: Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος με περισσότερη ευαισθησία στην έμφυλη διάσταση. 

-Φύλο και Θέσεις Λήψεως Αποφάσεων: Προώθηση ισόρροπης εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών για δικαιότερη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων.

-Φύλο και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Ενεργή συμβολή στη διαμόρφωση έμφυλων προτύπων, εξάλειψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα