ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτεραιότητα του Υφ. Πρόνοιας η ενίσχυση Κέντρων Ημέρας

07 Ιουλίου 2023, 10:38

images

«Η ενίσχυση και επέκταση των Κέντρων Ημέρας, η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες, η διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, η στήριξη και ενδυνάμωση των παιδιών και των ενηλίκων με αναπηρίες αποτελούν προτεραιότητά μας», είπε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση της Κοινότητας Αγ. Λουκά του Ιατρού με θέμα «Ενεργοποιώ – Ενεργοποιώντας Κοινότητες και Διασυνοριακά Πρότυπα για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτήρια».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Υφυπουργός πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι «να κτίσουμε και να προσθέσουμε μεγαλύτερη αξία και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες», αξιοποιώντας τα σημαντικά αποτελέσματα των δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα μετά την κύρωση από τη χώρα μας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Η κ. Ευαγγέλου, συνέχισε λέγοντας ότι άμεσοι στόχοι του Υφυπουργείου είναι η χαρτογράφηση των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών, η ενίσχυση των υφιστάμενων Κέντρων Ημέρας, η δημιουργία νέων εκεί όπου χρειάζονται, η επέκταση του δικτύου κατοικιών υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση, η εισαγωγή νέων υπηρεσιών όπως του Προσωπικού Βοηθού και του Συμβούλου, η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, ψυχαγωγίας και συμμετοχής στην κοινωνία. Επεσήμανε, δε, ότι πολύτιμοι εταίροι του κράτους για την επίτευξη των στόχων είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αναφερθείσα στο έργο της Κοινότητας Αγ. Λουκά του Ιατρού, είπε ότι από το 2008 «προσφέρει στα άτομα με αναπηρίες ένα ζεστό και ασφαλές καταφύγιο, καθώς και στους οικείους τους ανακούφιση και συμπαράσταση στην καθημερινότητά τους». Πρόσθεσε ότι στόχος της Κοινότητας είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, κατάλληλα στελεχωμένου και άρτια εξοπλισμένου, όπου τα άτομα με αναπηρίες θα τυγχάνουν της απαραίτητης φροντίδας, θεραπείας και παραγωγικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας, ενώ γύρω από το κεντρικό κτήριο θα υπάρχουν οικίες, στις οποίες τα άτομα αυτά θα μπορούν να διαμένουν μόνιμα ή να διανυκτερεύουν προσωρινά.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού, πέρα από τη διάθεση ιδίων πόρων, η Κοινότητα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις Χορηγίες ΕΟΧ και Νορβηγίας, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρος «Ενεργοποιώ», σημείωσε η κ. Ευαγγέλου.

Ακολούθως, ανέφερε ότι «τα οφέλη του Προγράμματος είναι πολλαπλά με πρώτο και κυριότερο τη διασφάλιση της προστασίας των ατόμων με αναπηρίες της κοινότητας, καθώς θα διαμένουν σε ένα ενεργειακά φιλικό και προσβάσιμο περιβάλλον, με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, όπως ειδικά κατασκευασμένα δάπεδα, τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς,  καθώς και απομόνωση οποιονδήποτε εξωτερικών ήχων».

Τέλος, συνεχάρη τα μέλη της Κοινότητας για το έργο τους, επισημαίνοντας ότι συνδράμουν «στην προσπάθεια του μεγάλου πανευρωπαϊκού στόχου της Πράσινης Μετάβασης καθώς και στους εθνικούς στόχους για μείωση των θερμοκηπιακών εκπομπών, που αποτελούν έναν από τους βασικούς άξονες του πλάνου Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη».

Σχετικά Άρθρα