ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτείνουν μάσκες και τυχαία τεστ στα αεροδρόμια

11 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τίθενται σήμερα μέτρα για τους ταξιδιώτες στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναχαίτιση ενδεχόμενης νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του ιδίου και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα και αναλύθηκαν από τους λειτουργούς του Υπ. Υγείας, οι αποφάσεις και οι συστάσεις που λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Συνεπώς, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα τα οποία θα οδηγηθούν στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση:

-Επίδειξη αρνητικής εξέτασης 48 ωρών PCR για όλους τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν από την Κίνα στην Κύπρο.

-Σύσταση χρήσης μάσκας και αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε όλες τις πτήσεις προς την Κύπρο και σε όλους τους κλειστούς χώρους.

-Τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος στα αεροδρόμια σε ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Κύπρο.

-Εξέταση λυμάτων των αεροπλάνων και αεροδρομίων.

Ο επιδημιολόγος και μέλος της ΣΕΕ Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, ανέφερε ότι οι εισηγήσεις για τα μέτρα ήταν ομόφωνες και ότι τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν μόνο για την επιτήρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, αλλά γενικότερα για την πιθανή εισαγωγή της νέας παραλλαγής Όμικρον από τις ΗΠΑ, η οποία  ακόμη δεν έχει εισαχθεί στην Κύπρο. 

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε έγκαιρα να εντοπισθεί μία νέα μετάλλαξη και το σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων.

«Ισχυρή σύσταση είναι η χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού, το οποίο πρέπει να τονίσουμε ξανά και είναι κάτι το οποίο κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι υπερήλικες να εφαρμόζουν», σημείωσε.

Δεν επηρεάζει σημαντικά την Ευρώπη η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα δεν θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην Ευρώπη διότι οι παραλλαγές του ιού, που κυκλοφορούν στην κινεζική επικράτεια είναι ήδη παρούσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια online συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι «η παρούσα αύξηση στην Κίνα δεν θα πρέπει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση της Covid-19 στην ευρωπαϊκή ζώνη».

Εντούτοις, κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα «αναλογικά» που «δεν θα εισάγουν καθεστώς διακρίσεων» κατά των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Κίνα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε εντόνως τα κράτη μέλη της την περασμένη εβδομάδα να επιβάλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης του ιού, που θα πραγματοποιείται στην Κίνα, ενώ τα αρνητικά τεστ θα συμπληρώνονται με «δειγματοληπτικά τεστ» μετά την άφιξη στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου απηύθυνε έκκληση στην Κίνα να μοιραστεί με διαφάνεια τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με την εξάπλωση του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ακόμα πως η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι 53 χώρες που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ζώνη, η οποία καλύπτει και την κεντρική Ασία, είναι καλά οπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την Covid λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρξει υψηλού βαθμού εποπτεία, προειδοποιεί ο οργανισμός.

Ακόμη, η Επιτροπή του ΠΟΥ θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου για να αποφασίσει αν η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί, τρία χρόνια μετά, να συνιστά παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ συμβουλεύει τον γενικό διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος αποφασίζει αν θα κηρύξει Έκτακτη Κατάσταση Δημόσιας Υγείας  Διεθνούς Κλίμακας.

3.598 νέα περιστατικά και 90 ασθενείς νοσηλεύονται

Σημειώνεται ότι για την περίοδο 30 Δεκεμβρίου 2022 - 5 Ιανουαρίου 2023 στην Κύπρο σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι και 3.598 νέα περιστατικά κορωνοϊού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και στο 5,81% διαμορφώθηκε ο δείκτης θετικότητας.

Οι θάνατοι αφορούν 3 άνδρες και μια γυναίκα από 85 ως 93 ετών.

Επίσης, οι ασθενείς στα νοσοκομεία ανέρχονται στους 90, εκ των οποίων οι 12 είναι σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 0 εκτός αναπνευστήρα/5 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 7) και παράλληλα, 3 ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω COVID, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα