ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτείνουν αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα για μείωση χρήσης

16 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Η αύξηση της φορολογίας στις τιμές των τσιγάρων, εκτιμάται να μειώσει τη χρήση τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούν ότι θα συμβάλει και η χρήση εναλλακτικών μεθόδων καπνίσματος.

Στο δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο «Towards a Smoke-free World» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου από την Διεθνή Ένωση για τον έλεγχο του καπνίσματος και τη μείωση της βλάβης, SCOHRE, αναλύθηκαν τρία διαφορετικά εργαλεία - δημόσια υγεία, φορολογία και χάραξη πολιτικής της ΕΕ - για τον μετριασμό του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων και τη μεγιστοποίηση της πιθανότητας μειωμένης βλάβης των νέων προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολωνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, επικεφαλή του Τμήματος Αλλεργιολογίας, Νοσημάτων του Πνεύμονα και Παθολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Ιατρικής Επιστήμης της Πολωνίας, καθηγητή Andrzej Fal, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φορολογικά εργαλεία, γιατί η πρόληψη μέσω της φορολογίας έχει αποδειχθεί ότι έχει καλή σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι «στόχος θα πρέπει να είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να αγοράζουν τσιγάρα ή, αν έχουμε δύο προϊόντα διαφορετικού κινδύνου, να καταστήσουμε περισσότερο διαθέσιμο το προϊόν με τον μικρότερο κίνδυνο».

Σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί οικονομικών που φοβούνται μήπως χάσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όταν εξετάζουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, απλά παραβλέπουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό για την υγεία.

Μείωση βλάβης με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος 

Ο αντιπρόεδρος της SCOHRE και Senior Researcher στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στη Νορβηγία, Karl Erik Lund, επεσήμανε ότι τα βασικά στοιχεία της νεότερης στρατηγικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα είναι η διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων έναντι του τσιγάρου, η ρύθμιση των προϊόντων κατ’ αναλογία με τον κίνδυνο (π.χ. φορολόγηση), η ενημέρωση για τη διαφορά κινδύνου μεταξύ των καπνικών προϊόντων και η παροχή συμβουλών προς τους καπνιστές να μεταβούν σε εναλλακτικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε, «ας αφήσουμε να διατεθούν περισσότερα προϊόντα χαμηλού κινδύνου στην αγορά, ώστε να πετύχουμε τα τσιγάρα να καταστούν παρωχημένα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Lund, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο κατευθύνσεις στην Ευρώπη, οι «υπέρμαχοι των καθαρών λύσεων» και οι «ρεαλιστές».

Ειδικότερα, εξήγησε, οι «υπέρμαχοι των καθαρών λύσεων πιστεύουν ότι στόχος θα πρέπει να είναι μια κοινωνία χωρίς νικοτίνη, ότι ο εθισμός στη νικοτίνη δεν είναι αποδεκτός και, επομένως, ο τελικός στόχος της πολιτικής θα πρέπει να είναι μια κοινωνία χωρίς νικοτίνη, και ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη βιομηχανία της νικοτίνης».

Από την άλλη πλευρά, ανέφερε, «οι ρεαλιστές, πιστεύουν ότι κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, ότι η ψυχαγωγική χρήση της νικοτίνης θα υπάρχει πάντα και ότι είναι αποδεκτή εάν ο κίνδυνος για την υγεία είναι χαμηλός». Κατά τη γνώμη τους, υπάρχει τεράστια διαφορά κινδύνου μεταξύ των διαφόρων προϊόντων, ενώ επίσης τα νέα προϊόντα θα μπορούσαν να επικρατήσουν έναντι των τσιγάρων και να τα εκτοπίσουν από την αγορά».

Ο Dr Lund επέμεινε στη σημασία της εκπαίδευσης των χρηστών και της ενημέρωσης των καπνιστών αναφορικά με τον σχετικό κίνδυνο. Κατέληξε λέγοντας ότι η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, θα πρέπει να είναι μια συμπληρωματική στρατηγική για τη μείωση της επιδημίας του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι μόνο το 30-40% των καπνιστών κόβουν με επιτυχία το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνουν ψυχολογική και φαρμακολογική υποστήριξη) και η μείωση της βλάβης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για αυτούς που δεν καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Παράγοντας για σοβαρές παθήσεις το κάπνισμα

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι λόγω της πανδημίας της Covid-19, η ιδέα ενός κόσμου χωρίς τσιγάρο κατέστη αναγκαιότητα, δεδομένου ότι οι καπνιστές με χρόνιες παθήσεις υπέστησαν σοβαρότερες συνέπειες και υψηλότερα ποσοστά θνητότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κάπνισμα τσιγάρου είναι ένας καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για αρκετές σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο και χρόνιες νόσους του αναπνευστικού, σημειώνοντας ότι η διακοπή του τσιγάρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι βλάβες στην υγεία.

Η καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), Δάφνη Καϊτελίδου, αναφέρθηκε στην ομιλία της στην ανάγκη να έχουμε «Καλύτερα ενημερωμένους πολίτες και περισσότερα δεδομένα που καθορίζουν την αλλαγή συμπεριφοράς».

Αρχικά περιέγραψε τα τρέχοντα δεδομένα για το κάπνισμα παγκοσμίως και στην ΕΕ και σχολίασε ότι το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η ελονοσία και η φυματίωση. Παρόλο που οι αριθμοί των καπνιστών έχουν μειωθεί μετά την εφαρμογή διαφόρων πολιτικών, ο επιπολασμός του καπνίσματος παραμένει υψηλός στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Τόνισε, ότι τα προγράμματα προαγωγής της υγείας θα πρέπει να ευαισθητοποιούν και να ενημερώνουν και ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και εξατομικευμένα προγράμματα για ευάλωτες ομάδες.

«Για να επιτύχουμε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, θα πρέπει να παρακολουθούμε τη συνήθεια του καπνίσματος, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε βασισμένες σε στοιχεία πολιτικές ελέγχου του καπνού και να αναπτύξουμε διατομεακές συνεργασίες μεταξύ κυβερνητικών, εθνικών και διεθνών φορέων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα