ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόταση για ωφελήματα στα άτομα με μέτρια αναπηρία

29 September 2023, 11:01

images

Την επαναξιολόγηση των διαδικασιών του κράτους, ώστε τα άτομα με μέτρια αναπηρία να λαμβάνουν πιο αυξημένα ωφελήματα, προτείνουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου και Ονούφριος Κουλλά.

Όπως υποστηρίζει σε σημείωμά της η βουλεύτρια, τα άτομα με αναπηρίες, των οποίων η αναπηρία τους αξιολογείται ως μέτρια, αντιμετωπίζουν υπαρκτά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, τόσο οικονομικής, όσο και κοινωνικής φύσεως.

Μιλώντας στο ΥgeiaWatch, η κ. Ορφανίδου αναφέρει ότι πολύ σωστά το κράτος στηρίζει τα άτομα που έχουν σοβαρή ή βαριάς μορφής σωματική αναπηρία.

«Δυστυχώς όμως όταν ένα παιδάκι ή ενήλικας έχει μέτρια μορφή σωματικής αναπηρίας, τα ωφελήματα που παίρνουν δεν είναι αρκετά για κάλυψη των αναγκών τους. Πολλές φορές για παράδειγμα αυτά τα άτομα χρειάζονται πάρα πολύ εντατική φυσιοθεραπεία. Επίσης στην καθημερινότητα τους αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και κοινωνικής και οικονομικής φύσεως και δυστυχώς το κράτος δεν τους δίνει αυτά που τους αναλογούν», τονίζει.

Όπως υποστηρίζει η κ. Ορφανίδου, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων (κυρίως παιδιών) όπου με κατάλληλες μεθόδους ή/και αγωγές μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους έχοντας θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους αλλά και στη μείωση μελλοντικών δαπανών για το κράτος.

«Δυστυχώς όμως», συμπληρώνει η βουλεύτρια, «υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εν λόγω μεθόδους αποκατάστασης λόγω οικονομικών προβλημάτων».

Επιπλέον, η κ. Ορφανίδου, τονίζει ότι, κατά την ιατρική αξιολόγηση, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο αντίκτυπος που έχει η αναπηρία στην καθημερινότητα του ατόμου.

Μπορεί μια αναπηρία, προσθέτει, να κρίνεται μέτρια λόγω της ύπαρξης άλλων πιο σοβαρών ή βαριών μορφών αναπηρίας, αλλά και η μέτρια αναπηρία δεν παύει να ταλαιπωρεί το άτομο στην ποιότητα ζωής του καθημερινώς. 

Το θέμα θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στις 17 Οκτωβρίου, στην παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα