Προτάσεις και ενστάσεις για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές
05 Μαρτίου 2026, 14:06
Σημαντικές διαφοροποιήσεις απόψεων μεταξύ φορέων του τομέα υγείας καταγράφηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της ίδρυσης πανεπιστημιακών κλινικών, στο πλαίσιο της εξέτασής του από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Εκπρόσωποι ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πανεπιστημίων, ιατρικών οργανώσεων και κρατικών φορέων κατέθεσαν τις θέσεις και τις εισηγήσεις τους, με κοινό παρονομαστή την ανάγκη βελτιώσεων πριν την οριστική προώθηση της νομοθεσίας.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων δήλωσε ότι στηρίζει την προώθηση του νομοσχεδίου, ωστόσο κατέθεσε συγκεκριμένες τροποποιήσεις.
Μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών και του ποιοι φορείς θα έχουν το δικαίωμα να παρέχουν εκπαίδευση, δεδομένου ότι όλοι οι πάροχοι συμμετέχουν στο ίδιο σύστημα υγείας.
Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι η ύπαρξη Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών δεν θα πρέπει να αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση για τη λειτουργία πανεπιστημιακής κλινικής.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται για τον ΟΚΥπΥ όσον αφορά τον αριθμό κλινών είναι αθροιστικές, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί χώρος και στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει στο σύστημα πανεπιστημιακών κλινικών.
Αντίθετη θέση εξέφρασε ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος δήλωσε έντονη διαφωνία με την πρόταση να δοθεί το δικαίωμα στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργεί πανεπιστημιακές κλινικές εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ισχύουν για τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η εφαρμογή του συστήματος θα συνεπάγεται επιπλέον κόστος περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου επισήμανε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί πως το πλαίσιο αφορά την προπτυχιακή εκπαίδευση.
Υπενθύμισε ότι στην Κύπρο έχει διαμορφωθεί ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον με δημόσιες και ιδιωτικές ιατρικές σχολές και υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης με οριζόντια κριτήρια, το οποίο να περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα εφόσον προβλέπονται ρυθμίσεις για τις ιατρικές ειδικότητες σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Οι θέσεις των πανεπιστημιακών
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου χαιρέτισε τη συνέχιση της συζήτησης, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε καλό επίπεδο, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τη σχολή και ορισμένες πρόνοιες θα έπρεπε να αφαιρεθούν.
Μεταξύ άλλων, τέθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης των ιατρικών σχολών, με την επισήμανση ότι είναι προβληματικό μια ιατρική σχολή να μην διαθέτει δικό της προϋπολογισμό και να εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προς το παρόν δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δομές για τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών, ενώ σημειώθηκε ότι στόχος είναι οι κλινικές να λειτουργούν υπό τη διεύθυνση των πανεπιστημίων.
Η σχολή υπογράμμισε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανάπτυξη πανεπιστημιακών κλινικών βελτιώνει τόσο την εκπαίδευση όσο και τις υπηρεσίες υγείας.
Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εκφράστηκε γενική συμφωνία με την πρόταση, ωστόσο υποβλήθηκαν εισηγήσεις για τροποποιήσεις, κυρίως ως προς την ευθύνη για ιατρικά ζητήματα κατά την άσκηση κλινικού έργου, η οποία, σύμφωνα με τη θέση της σχολής, θα πρέπει να ανήκει στον πανεπιστημιακό ιατρό και όχι στη διοίκηση του πανεπιστημίου.
Η Ιατρική Σχολή του European University of Cyprus τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από τη δυνατότητα δημιουργίας πανεπιστημιακών κλινικών, προτείνοντας ωστόσο να υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προσαρμογή των δομών.
Από πλευράς της η ΠΑΣΥΚΙ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο περιορίζεται κυρίως στη θεσμοθέτηση του ρόλου του διευθυντή–ιατρού της πανεπιστημιακής κλινικής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πρακτικά ζητήματα και αδυναμίες που θα πρέπει να επιλυθούν.
Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου χαρακτήρισε την ανάπτυξη πανεπιστημιακών κλινικών διαχρονικό αίτημα των ασθενών, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μοντέλο που προτείνεται δεν φαίνεται να έχει αντίστοιχο παράδειγμα διεθνώς.
Πρόθεση για περαιτέρω διαβούλευση από την Επιτροπή
Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ πανεπιστημιακών κλινικών και κρατικών νοσηλευτηρίων σε θέματα ιεραρχίας, διαχείρισης ασθενών και κατανομής κλινών, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις ή σύγχυση στην παροχή υπηρεσιών.
Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ζήτησε να διευκρινιστεί η θέση της κυβέρνησης για το πώς πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο, ενώ ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία ως προς τη φιλοσοφία της πρότασης.'
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι, εφόσον υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και το νομοσχέδιο να εγκριθεί από την παρούσα Βουλή.
Του Λοΐζου Ττοφαλλή
