ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτάσεις για προστασία ΛΟΑΤΚΙ από διακρίσεις-βία

17 Μαΐου 2023, 09:11

images

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα «εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, παρενόχληση και διώξεις, να φυλακίζονται ή και να δολοφονούνται», επισημαίνει η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα ισότητας, Χέλενα Ντάλι, σε άρθρο της για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας (γνωστή με τα αρχικά IDAHOBIT) στις 17 Μαΐου.

Στο άρθρο της η Επίτροπος Ντάλι καταγράφει ακόμα τις προτάσεις της Κομισιόν για την προώθηση της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και της προστασίας τους από τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους, προτάσεις που περιλαμβάνουν και τη διενέργεια της πρώτης μελέτης σε επίπεδο ΕΕ για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ίντερσεξ ατόμων.

Η κ. Ντάλι επισημαίνει κατ’ αρχήν πως σήμερα ορισμένα κράτη μέλη καθώς και η ίδια η ΕΕ «έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων» στα οποία βασίζεται η ΕΕ, με τις νομοθετικές εξελίξεις, τη νομολογία και τις πρωτοβουλίες πολιτικής να έχουν «βελτιώσει αισθητά τη ζωή των ανθρώπων» και να έχουν «συμβάλει στην οικοδόμηση πιο ισότιμων κοινωνιών».

«Παρά την πρόοδο αυτή, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, τα αμφιφυλόφιλα, τα τρανς, τα μη δυαδικά, τα ίντερσεξ και τα κουίρ άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, παρενόχληση και διώξεις, να φυλακίζονται ή και να δολοφονούνται — απλώς επειδή είναι ο εαυτός τους» επισημαίνει ωστόσο η Επίτροπος, παραπέμποντας στην κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης όπως καταγράφεται στον πρόσφατο χάρτη «ουράνιο τόξο» της ILGA-Europe (ILGA-Europe’s Rainbow Map).

«Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός κινήματος κατά της ταυτότητας φύλου και κατά των ΛΟΑΤΚΙ που αποδυναμώνει τον στόχο μας για ισότητα για όλους» υπενθυμίζει.

«Από τον εκφοβισμό στο σχολείο έως τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, από την κυβερνοπαρενόχληση έως τις σωματικές επιθέσεις, η κατάσταση παραμένει δεινή. Αν και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, η βίαιη αυτή πραγματικότητα θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων» όπως σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας (International Day against Homophobia, Biphobia and Transphobia - IDAHOBIT) «αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε απολογισμό των εν εξελίξει εργασιών».

Η Επίτροπος Ισότητας αναφέρεται στην έγκριση της στρατηγικής της Κομισιόν για την ισότητα τον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρωτιά», καθώς οι προτάσεις περιλαμβάνουν «την ενίσχυση της νομικής προστασίας έναντι των διακρίσεων μέσω της ενίσχυσης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας των φορέων ισότητας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Θέλουμε να βελτιώσουμε την προστασία κατά της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε τη θέσπιση μέτρων για την καταπολέμηση των πράξεων αυτών, ώστε να συμπεριληφθούν οι πράξεις που στρέφονται ειδικά κατά των ΛΟΑΤΚΙ + στον κατάλογο των εγκλημάτων με διασυνοριακό χαρακτήρα στην ΕΕ» εξηγεί.

Ακόμα, συνεχίζει, η Κομισιόν πρότεινε «εναρμονισμένους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο σχετικά με τη γονική σχέση». «Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να προστατεύσουμε και να σεβαστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των παιδιών σε διασυνοριακές καταστάσεις εντός της Ένωσης» προσθέτει.

«Τέλος, ενδυναμώνουμε και χρηματοδοτούμε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση των δικαιωμάτων ισότητας σε ολόκληρη την ΕΕ» όπως γράφει.

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής, θα παρουσιάσουμε την πρώτη μελέτη ενωσιακού επιπέδου σχετικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ίντερσεξ ατόμων» προαναγγέλλει ακόμα η Επίτροπος. «Η έρευνα αποκάλυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα σε όλους τους τομείς και ότι οι μη συναινετικές και μη ζωτικής σημασίας ιατρικές παρεμβάσεις σε ίντερσεξ άτομα στην Ευρώπη αποτελούν συνήθη πρακτική».

«Ρίχνοντας φως στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις προκλήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής μας για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ» σύμφωνα με την κ. Ντάλι.

«Οφείλουμε στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας Ένωσης Ισότητας, στην οποία όλοι οι πολίτες της, αλλά και οι πολίτες τρίτων χωρών, θα είναι ασφαλείς και ελεύθεροι να ζουν τη ζωή τους» καταλήγει η Επίτροπος.

Σχετικά Άρθρα