ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσπάθειες για κάλυψη αναγκών Κέντρου Υγείας Κοφίνου

18 Ιουλίου 2023, 09:21

images

Σε προσπάθειες για στελέχωση και  κάλυψη αναγκών του Κέντρου Υγείας Κοφίνου προβαίνει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) καθώς το συγκεκριμένο Κέντρο, εκτός από την κοινότητα Κοφίνου εξυπηρετεί τις γειτονικές κοινότητες καθώς και τις έκτακτες ανάγκες του Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών της περιοχής.

Η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, Γιώργου Κουκουμά αναφέρει ότι το Κέντρο Υγείας Κοφίνου στην παρούσα φάση στελεχώνεται με δύο ιατρικούς λειτουργούς, οι οποίοι έχουν 1671 και 1236 εγγεγραμμένους δικαιούχους, αντίστοιχα.  Οι δύο ιατρικοί λειτουργοί, πέραν της κάλυψης που προσφέρουν στο Κέντρο Υγείας Κοφίνου, εξυπηρετούν η μία το Κέντρο Υγείας Λευκάρων και η άλλη το Κέντρο Υγείας Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας. 

Η υπουργός σημειώνει  ότι στο Κέντρο Υγείας Κοφίνου υπηρετούσε και τρίτος ιατρός, o οποίος υπέβαλε παραίτηση και ο Οργανισμός βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντικατάστασής του. 

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι, ως αποτέλεσμα της παραίτησης του τρίτου ιατρού που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Κοφίνου, δεν είναι δυνατή επί του παρόντος η ιατρική κάλυψη του Κέντρου κατά τις 3 ημέρες της εβδομάδας (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή) κατά τις οποίες το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου έχει επεκταθεί έως τις 18.00. 

Όπως αναφέρει για να παρέχεται συνεχής κάλυψη των κατοίκων της περιοχής κατά τις απογευματινές ώρες των τριών προαναφερθεισών ημερών, το Κέντρο λειτουργεί με κάλυψη νοσηλευτικών λειτουργών, ενώ εκεί και όπου απαιτείται για πιο σοβαρά περιστατικά, οι ασθενείς μεταφέρονται, χωρίς καθυστέρηση, στο Γενικό Νοσοκομείο, με ασθενοφόρο του Σταθμού Ασθενοφόρων που εδρεύει στο χώρο του Κέντρου Υγείας Κοφίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά , οι κάτοικοι της Κοφίνου και της ευρύτερης περιοχής θέτουν επιτακτικά το αίτημα για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του κέντρου, ώστε να διανυκτερεύει και να προσφέρει ένα μέρος τουλάχιστον των υπηρεσιών που προσφέρονται στις Πρώτες Βοήθειες. 

«Αυτό τίθεται λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους του πληθυσμού που καλύπτει το κέντρο, αλλά και της απόστασης από το πλησιέστερο νοσοκομείο (25 χμ.), το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, η οποία στην περίπτωση κρίσιμων περιστατικών μπορεί να αποβεί μοιραία», επισημαίνει.

 Η κ. Κανάρη από την πλευρά της απαντά ότι ο Οργανισμός  βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων σχετικά με την στελέχωση των Κέντρων Υγείας από ειδικούς ιατρούς για κάποιες ημέρες της εβδομάδας, με στόχο την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού των κοινοτήτων χωρίς να προκύπτει ανάγκη για περαιτέρω επέκταση της λειτουργίας του Κέντρου πέραν των πρωινών και απογευματινών ωρών των καθημερινών με εφημερεύοντα ιατρεία.

 Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα