ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσθήκες πολυκλινικής και ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ

22 September 2023, 13:30

images

Την προσεχή Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου του 2023, εντάσσεται στο Γενικό Σύστημα Υγείας η Πολυκλινική «Υγεία» με παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας και Τμήματος Πρώτων Βοηθειών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε συνάμα ότι από 1η Οκτωβρίου θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και οι Πρώτες Βοήθειες του Απολλώνιου Νοσοκομείου, στη Λευκωσία.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως γίνεται ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς θα έχουν περισσότερες επιλογές και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν πολλές ώρες, για να εξυπηρετηθούν.

Συζητήσεις και με «Ευαγγελισμό» στην Πάφο

Ερωτηθείς αν ο Οργανισμός βρίσκεται στο στάδιο να κλείσει και άλλες συμφωνίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι βρίσκονται στο στάδιο συζητήσεων με το ιδιωτικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Πάφο, ώστε να επιτευχθεί και η προοπτική για ένα ιδιωτικό ΤΑΕΠ στη συγκεκριμένη επαρχία.

Όπως ανέφερε οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο, πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν είναι κοντά σε συμφωνία.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο της ένταξης στο ΓεΣΥ ενός ιδιωτικού ΤΑΕΠ στην Αμμόχωστο, ο Διευθυντής του ΟΑΥ είπε πως προς το παρόν «δεν υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία» για τη συγκεκριμένη επαρχία, ενώ στη Λάρνακα ανέφερε πως υπάρχει μια καταρχήν συζήτηση με την ιδιωτική Κλινική «Άγιος Ραφαήλ», προοπτική την οποία θα μελετήσουν στην πορεία.

Σε ερώτηση αν αναμένονται περισσότερες επιλογές μέχρι τέλος του έτους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «ως το τέλος τους χρόνου δεν θα υπάρξει κάτι καινούργιο».

Σύμφωνα με τον Αντρέα Παπακωνσταντίνου «οι μεγάλοι στόχοι που τέθηκαν σε σχέση με τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων πάνε να κλείσουν», για να συμπληρώσει ότι «εκτός από την Πάφο -που είναι υπό συζήτηση- τους στόχους που βάλαμε τους πετύχαμε».

Σημείωσε πως "θα πρέπει να αφήσουμε τα ΤΑΕΠ Απολλωνείου και Υγείας να δουλέψουν και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα γίνουν κινήσεις παρακάτω".

Καινούργιο ΤΑΕΠ στο Απολλώνειο

Αναφορικά στις υποδομές του Απολλώνειου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο δεν έχει κάνει απλώς κτηριακές αναβαθμίσεις, αλλά συμπλήρωσε ότι έκτισε καινούριο Τμήμα «από το μηδέν».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση σε σχέση με την συμφόρηση που παρατηρείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα ομαλοποιηθεί και ότι θα δούμε «μια πολύ σημαντική αναβάθμιση».

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν παρατηρηθεί συνωστισμός στις Πρώτες Βοήθειες του Απολλώνειου Νοσοκομείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται και αναλόγως θα προχωρήσουν σε ενέργειες.

«Πιστεύω θα βοηθήσει πολύ στο να υπάρχουν δυο πολύ καλές επιλογές. Θα δώσουμε κάποιο χρόνο να προσαρμοστούν, αλλά να προσαρμοστεί και ο κόσμος. Ο κόσμος στην αρχή μπορεί να κινηθεί επιθετικά προς το Απολλώνιο, μετά μπορεί να πει ότι εύκολα μπορώ να πάω στο δημόσιο. Θα γίνει αποσυμφόρηση στο δημόσιο, οπότε θα είναι και πιο εύκολη η πρόσβαση εκεί», είπε.

Για την περίπτωση που υπάρξουν περιστατικά τα οποία τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ δεν μπορούν να διαχειριστούν, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει με τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ «θα διαχειρίζονται όλα τα περιστατικά».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν υπάρχουν περιστατικά, όπως π.χ. για τραύμα, θα πρέπει να πηγαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι για τα υπόλοιπα έχουν την υποδομή να τα υποστηρίξουν.

«Αν υπάρξουν ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από Απολλώνιο θα πρέπει να συνεργαστούν και τα νοσηλευτήρια μεταξύ τους. Ναι, μεν, είναι ανταγωνιστές, αλλά κάποιες φορές βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας τον ΟΚΥπΥ όταν δεν έχει κλίνες και κάποιες φορές θα βοηθά ο ΟΚΥπΥ σε κάποιες ειδικότητες, που δεν έχει ο ιδιωτικός τομέας. Δεν είναι έγκλημα ούτε είναι το τέλος του κόσμου να στείλουν ένα ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το θέμα είναι να μπορούν τον μεγάλο όγκο να τον εξυπηρετούν», εξήγησε.

Επιλέγει ο ασθενής σε ποιο ΤΑΕΠ θα πάει

Αναφορικά με το ζήτημα των ασθενοφόρων των Πρώτων Βοηθειών, που καλούνται να παραλάβουν τους ασθενείς, είπε πως το ασθενοφόρο οφείλει να μεταφέρει τον ασθενή στο πλησιέστερο ΤΑΕΠ, ώστε να εξυπηρετηθεί.

Ερωτηθείς αν ο ασθενής μπορεί να επιλέξει σε ποιο ΤΑΕΠ θα πάει, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αν έχει τις αισθήσεις του ο ασθενής και ιατρικά μπορεί να αντέξει, έχει το δικαίωμα να επιλέξει εάν θέλει να πάει σε δημόσιο ή ιδιωτικό ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ.

Ωστόσο, σημείωσε εάν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του, τότε το ασθενοφόρο πρέπει να τον μεταφέρει στο κοντινότερο ΤΑΕΠ.

Σχετικά Άρθρα