ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόσληψη νοσηλευτών και φροντιστών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια

02 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Στην πρόσληψη επιπλέον 25 νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια, έχει συμφωνήσει να προχωρήσει ο ΟΚΥπΥ με τον κλάδο νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς και στην πρόσληψη φροντιστών υγείας, αφού η υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί πρόβλημα στην ομαλή παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), Πρόδρομος Αργυρίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχαν με το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως ο ΟΚΥπΥ προχωρήσει σε διαδικασία για να προσλάβει γύρω στους 25 επιπλέον νοσηλευτές, αφού πρώτα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥπΥ «θα προχωρήσει σε δημιουργία νέου καταλόγου διορισθέντων για να υπάρχει περισσότερη ευχέρεια, διότι τώρα ο κατάλογος σχεδόν έχει εκλείψει».

Ανάμεσα σε άλλα θέματα που συζήτησαν, ήταν και η πρόσληψη επιπρόσθετων φροντιστών υγείας στα νοσοκομεία μέσα από πρόγραμμα που δημιούργησε το υπουργείο υγείας.

«Συμφωνήσαμε ότι θα το συζητήσουμε και να βρούμε τον τρόπο ένταξης τους στα διάφορα τμήματα των νοσοκομείων», είπε, συμπληρώνοντας ότι «κατά κύριο λόγο αφορά υπηρεσίες γενικής νοσηλευτικής».

Όπως αναφέρει ο κ. Αργυρίδης, οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν ότι η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα και ακολούθως να οδηγηθούν τα θέματα αυτά στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού για έγκριση σε δύο εβδομάδες.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, να ετοιμαστεί και ένας μηχανισμός άμεσης αντικατάστασης των αφυπηρετήσεων, παραιτήσεων και μετακινήσεων προσωπικού.

«Δηλαδή ένας αριθμός νοσηλευτών έχει μείνει κάτω από τη διοίκηση του υπουργείου υγείας. Και όταν υπάρχει ανάγκη για κάποιες υπηρεσίες, τερματίζεται η απόσπαση από τον ΟΚΥπΥ και επιστρέφουν στο υπουργείο υγείας. Άρα θα ετοιμαστεί ένας μηχανισμός για να υπάρχει άμεση αντικατάσταση αυτών», εξήγησε.

Εντόπισαν λάθος στον μισθό πρόσληψης νοσηλευτών

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη, εντοπίστηκε ένα λάθος όσον αφορά τον μισθό πρόσληψης νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας από τον ΟΚΥπΥ.

Όπως διευκρινίζει, «προσλαμβάνονται με μειωμένο μισθό, συνεχίζουν για τα τρία χρόνια τουλάχιστον της υπηρεσίας τους και τα επόμενα υπο-αμείβονται και παίρνουν χαμηλότερη κλίμακα από την οποία, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να τοποθετηθούν».

«Έχουμε στείλει επιστολή στον ΟΚΥπΥ και ζητούμε άμεση αποκατάσταση του λάθους και εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να εξηγήσουμε γιατί προκύπτει αυτό το πρόβλημα», σημειώνει.

Το εν λόγω θέμα συνδέεται με το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης, αναφέρει, σημειώνοντας ότι «δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να περιμένουμε τη συλλογική σύμβαση, διότι εμείς εντοπίζουμε ότι λανθασμένα τους προσλαμβάνουν σε πιο χαμηλή προσαύξηση από εκείνη που έπρεπε να προσλαμβάνονται».

Προσθέτει ότι η συλλογική σύμβαση θα προνοήσει για την κατάταξη τους σε κλίμακα, για τη χρονιαία προσαύξηση για τον καθένα.

 Σχετικά με το αίτημα των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ για την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια και τις προσαυξήσεις, δεν υπήρξε κάτι νεότερο, είπε ο κ. Αργυρίδης.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα