ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς την κατοχύρωση του επαγγέλματος διατροφολόγου

02 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Η νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του διατροφολόγου και η δημιουργία πειθαρχικού συμβουλίου που αφορά τον περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και Διατροφολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022, θα συζητηθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την τροποποίηση του νόμου προνοείται μεταξύ άλλων η νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Διατροφολόγου, η αναθεώρηση των ρυθμίσεων που προνοούνται στο βασικό νόμο για τα προσόντα των Διαιτολόγων και Κλινικών Διαιτολόγων, ο καθορισμός του καθηκόντων των Διαιτολόγων, Κλινικών Διαιτολόγων και Διατροφολόγων και η δημιουργία Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό του περί Εγγραφής  Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων Νόμου και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον εν λόγω τομέα, προχώρησε στην  ετοιμασία του περί εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και  Διατροφολόγων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2021. 

Ακόμη, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022, ενέκρινε το νομοσχέδιο αυτό και εξουσιοδότησε τον Υπουργό  Υγείας να το καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή του σε Νόμο. 

Το Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων, σε επιστολή προς τη διευθύντρια των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αναφέρουν ότι έχουν λάβει πρόσκληση για την επερχόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη (02/06/2022), κατά την οποία θα συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή, εισηγήθηκαν και πραγματοποίησαν αναγκαίες τροποποιήσεις επί του τροποποιητικού Νομοσχεδίου, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε να εκπροσωπούνται δίκαια όλοι οι διαιτολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και οι ειδικεύσεις τους, καθώς και όλοι οι επιστήμονες τροφίμων, τεχνολόγοι τροφίμων και οι ειδικεύσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η συζήτηση της πρότασης αυτής αναβαλλόταν διαρκώς, με τη δικαιολογία ότι το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε Νομοσχέδιο, το οποίο έστειλε τον Μάρτιο του 2019 στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνική επεξεργασία.

«Τελικά, μετά από  τρία χρόνια το Νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς καμία διαβούλευση και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μόνο μιας τάξης επαγγελματιών. Είναι μάλιστα παράδοξο ότι χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για νομοτεχνικό έλεγχο και τελικά να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη μορφή που το έστειλε το Υπουργείο Υγείας στη Νομική Υπηρεσία», υπογραμμίζουν.

Ως εκ τούτου, με στόχο να δημιουργηθεί ένα υγιές και δίκαιο περιβάλλον στον τομέα της διατροφής, ομάδα βουλευτών κατέθεσε Πρόταση Νόμου με στόχο την κατοχύρωση του  επαγγέλματος του Διατροφολόγου, με τη θεσμοθέτηση ξεχωριστού Συμβουλίου Εγγραφής  Διατροφολόγων, στο οποίο θα μπορούν να εγγραφούν όλες οι ειδικότητες των Διατροφολόγων.

«Η πρόταση διαφυλάσσει τη δημόσια υγεία από μη προσοντούχους και εξασφαλίζει βελτιωμένο  επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές και τους πολίτες», καταλήγουν.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα