ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς συζήτηση έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κάτω των 18 ετών

19 Φεβρουαρίου 2024, 10:33

images

Θέμα προς συζήτηση τίθεται σύντομα ο έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά, εάν η τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπεται ο έλεγχος για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στα άτομα κάτω των 18 ετών, περιλαμβάνεται στη Στρατηγική για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία (ΣΑΥ) των νέων, 2018-2025, που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας, ο υπουργός αναφέρει ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, το θέμα περιλαμβάνεται για συζήτηση στο πρόγραμμα εργασιών της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS, η οποία έχει επανασυσταθεί και επαναδραστηριοποιηθεί πρόσφατα.

Ο υπουργός σημειώνει ότι η Στρατηγική για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία των νέων στην Κύπρο, αφορά σε ένα έγγραφο πολιτικής το οποίο καθορίζει το πλαίσιο εργασίας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στα θέματα αρμοδιότητας ή/και συναρμοδιότητάς τους σε σχέση με τον σημαντικό αυτό τομέα υγείας των νέων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της στρατηγικής, κάθε εμπλεκόμενος φορέας έχει την ευθύνη για υλοποίηση δράσεων που αφορούν στα θέματα αρμοδιότητάς του και για την παρακολούθηση υλοποίησης της στρατηγικής έχει συσταθεί σχετική επιτροπή παρακολούθησης, η οποία καλείται σε ετήσια βάση να συμπληρώσει την πρόοδο υλοποίησης δράσεων που τους αφορούν.

Δημιουργία νομικού πλαισίου

Όσον αφορά στο ερώτημα για τη δράση σχετικά με τη δημιουργία νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση εφήβων σε ορισμένες υπηρεσίες υγείας όπως υπηρεσίες ΣΑΥ και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας κρίνει ως πολύ σημαντική μια τέτοια ρύθμιση που πρέπει ωστόσο, να εξεταστεί σε συνάρτηση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά σε αρμοδιότητες άλλων υπουργείων/ υπηρεσιών όπως π.χ. ο περί σχέσεων γονέων και τέκνων νόμος, καθώς και την τελική έκβαση της μελέτης που αφορά στη δημιουργία των κέντρων για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των νέων.

Συλλέγουν στοιχεία για πρακτικές άλλων χωρών

Σχετικά με το ερώτημα για τη δράση και τη δημιουργία και υιοθέτηση κώδικα πρακτικής και κατευθυντήριων γραμμών ώστε να διασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών φιλικών προς όλους τους νέους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού, συμβουλευτική για ΣΑΥ, κ.λ.π.) σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εντοπίσει την αναγκαιότητα παροχής ειδικών υπηρεσιών για τους έφηβους και νέους σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας όπως εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ως προς τούτο, σημειώνει ο υπουργός, αμέσως μετά την πανδημία επανασυστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν λειτουργοί επισκεπτών/τριών υγείας, της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, με σκοπό τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων και στοιχείων για τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες όπου λειτουργούν «Κλινικές Εφήβων σε θέματα Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας».

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, το Υπουργείο Υγείας θα εξετάσει το ενδεχόμενο λειτουργίας τέτοιων κλινικών στη χώρα αλλά και του τρόπου εμπλοκής και συνεργασίας με άλλους φορείς, υπηρεσίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι στόχοι λειτουργίας τέτοιων κλινικών, τονίζεται, περιλαμβάνουν κυρίως την ενημέρωση/εκπαίδευση, την πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την παροχή συμβουλευτικής και καθοδήγησης για θέματα που άπτονται της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Σημειώνεται επίσης ότι, η Σχολιατρική Υπηρεσία, μετά την πανδημία του Sars-Cov2 έχει επαναρχίσει τις δραστηριότητές της στα σχολεία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι Σχολίατροι και οι Επισκέπτες/τριες Υγείας συμμετέχουν με διαλέξεις προς τους έφηβους στο μάθημα Αγωγή Υγείας (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για την Εφηβεία, Πρόγραμμα για το HIV/AIDS, Πρόγραμμα για την Αντισύλληψη και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα).

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα