ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς ποινικοποίηση του εκφοβισμού

19 Απριλίου 2022, 06:00

images

Την ποινικοποίηση πράξεων εκφοβισμού καθώς και της παράλειψης καταγγελίας περιστατικού εκφοβισμού προβλέπει πρόταση νόμου, η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση ο σκοπός της πρότασης νόμου που προτείνεται είναι η ποινικοποίηση του εκφοβισμού, γνωστού και ως bullying, ο οποίος συνίσταται από σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ασθενέστερων ατόμων.

Συγκεκριμένα, το πρόσωπο το οποίο επανειλημμένα προβαίνει σε συμπεριφορά που συνιστά παρενόχληση με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ή της υπόληψης του θύματος ή τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού, μειωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, θεωρείται ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, θα υποστεί ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή σε αμφότερες τις ποινές, νοουμένου ότι η πράξη δεν τιμωρείται αυστηρότερα από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου εν ισχύ Νόμου.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι σε περίπτωση που το πρόσωπο που προβαίνει στην προβλεπόμενη συμπεριφορά που συνιστά παρενόχληση είναι σε θέση ισχύος έναντι του θύματος, το πρόσωπο το οποίο προβαίνει στην τοιαύτη συμπεριφορά υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10.000 ή σε αμφότερες τις ποινές, νοουμένου ότι η πράξη δεν τιμωρείται αυστηρότερα από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου εν ισχύι Νόμου.

Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που ο πολίτης παραλείπει να καταγγείλει περιπτώσεις εκφοβισμού ή/και συμπεριφοράς που συνιστά παρενόχληση σε βάρος ανήλικου προσώπου ή προσώπου με σοβαρές διανοητικές ή ψυχικές ανεπάρκειες, η οποία, περιέρχεται σε γνώση του, θεωρείται ότι διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.

Προστίθενται ότι κατά την επιμέτρηση της ποινής το δικαστήριο λαμβάνει ως επιβαρυντική περίσταση το γεγονός ότι το πρόσωπο που παραλείπει να καταγγείλει ή δεν προωθεί καταγγελία, είναι εκπαιδευτικός, λειτουργός των κοινωνικών υπηρεσιών ή επαγγελματίας υγείας, όπως ψυχίατρος, ιατρός οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας, νοσηλευτής, ψυχολόγος ή άλλος επαγγελματίας με συναφείς προς το αντικείμενο δραστηριότητες.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι συνέπειες του εκφοβισμού δεν περιορίζονται στο θύμα, αλλά επηρεάζουν σε βάθος χρόνου όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένου του θύτη και των μαρτύρων.

Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις στο θύμα, ειδικότερα στην ψυχική του υγεία, είναι τεράστιες και δύσλυτες, ενώ το πρόσωπο που διαπράττει τον εκφοβισμό αναπτύσσει τη νοοτροπία του θύτη και της ατιμωρησίας.

«Παρόλο που κάποια από τα συστατικά του εκφοβισμού, όπως η σωματική ή σεξουαλική βία, αποτελούν αυτοτελώς ποινικά αδικήματα, στην πλειοψηφία τους οι πράξεις που διαπράττονται προς τον σκοπό του εκφοβισμού δεν ποινικοποιούνται από τον Ποινικό Κώδικα ή οποιονδήποτε άλλο νόμο της Δημοκρατίας», υπογραμμίζεται.

Όπως τονίζεται, για την επίτευξη της καταπολέμησης του φαινομένου φάνηκε ότι η πρόληψη δεν είναι αρκετή, και ως εκ τούτου απαιτείται ποινικοποίησή του ώστε να αντιμετωπιστεί η νοοτροπία της ατιμωρησίας που αναπτύσσεται στο θύτη και να παρασχεθεί ικανοποιητική προστασία στο θύμα.

Ο εκφοβισμός σήμερα

Αξίζει να αναφερθεί ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού δεν περιορίζεται στις σχολικές δομές, αλλά έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές δομές, περιλαμβανομένων του στρατού, των αθλητικών σωματείων, της οικογένειας και του χώρου εργασίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνει ότι ο εκφοβισμός αποτελεί «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία, ειδικότερα εκεί που απαντούν μειονότητες ατόμων με διαφορετικό προσανατολισμό, πολιτική τάξη, συνήθεια, τρόπο ζωής, σεξουαλικότητα κλπ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα