ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς επιδημιολογική μελέτη για μορφές καρκίνου

20 Νοεμβρίου 2019, 07:53

images

Στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο τροχοδρομείται επιδημιολογική μελέτη για να καταγραφούν περιστατικά που θα αφορούν στις διάφορες μορφές καρκίνου.

Όπως έχει διαρρεύσει, η επικείμενη επιδημιολογική μελέτη θα περιλαμβάνει τόσο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όσο και του μαστού.

Η ανάγκη για επιδημιολογική μελέτη των δύο αυτών μορφών καρκίνου αναδείχτηκε με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας περιορισμών που τέθηκαν από τον οργανισμό ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) στους γυναικολόγους σε σχέση με τη διεξαγωγή του τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες κάτω των 65 ετών.

Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΑΥ το τεστ ΠΑΠ θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Περιορισμοί υιοθετήθηκαν και στις μαστογραφίες αλλά και σε συγκεκριμένους υπέρηχους, οι οποίοι δεν γίνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διαφωνία επί των περιορισμών που έχει επιβάλει ο ΟΑΥ σε ότι αφορά το τεστ ΠΑΠ, ήταν καθολική.

Ο ΟΑΥ διευκρίνισε με αφορμή τις αντιδράσεις ότι θα υιοθετήσει αυτόν τον περιορισμό στη βάση δεδομένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και μέχρις ότου εφαρμοστεί εθνική στρατηγική από το υπουργείο υγείας.

Εκπρόσωπος του ΟΑΥ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από μελέτη που να καταδεικνύουν τη συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του μαστού και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα χωρίς στοιχεία.

Υπάρχει η άποψη από ειδικούς ότι το τεστ Παπανικολάου είναι ένα τεστ με ψευδή αρνητικά αποτελέσματα και γι’ αυτόν τον λόγο η γυναικολογική εταιρεία συστήνει να γίνεται κάθε χρόνο.

Τόσο ο οργανισμός ασφάλισης υγείας, όσο και η γυναικολογική εταιρεία, ζήτησαν τη διεξαγωγή μελέτης ώστε να τεκμηριωθεί με τα κυπριακά δεδομένα αυτή η απόφαση του οργανισμού.

Στελέχη του υπουργείου υγείας ανέφεραν στο YgeiaWatch ότι υπάρχει πρόθεση για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης ώστε να καταγραφούν τα ακριβή στοιχεία για τον καρκίνο στα κυπριακά δεδομένα.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως σημειώνουν, θα πρέπει να γίνονται οι σχεδιασμοί στη βάση απτών αποτελεσμάτων και όχι βάσει των δεδομένων άλλων χωρών.

Η μελέτη αυτή θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο όπου εμπίπτουν όλες οι μορφές καρκίνου και θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την επιτροπή για την αντιμετώπιση του καρκίνου και το ανώτατο ογκολογικό συμβούλιο.

Σημασία στην πρόληψη

Η σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο είναι μεγάλη και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που η γυναικολογική εταιρεία εξέφρασε τη διαφωνία της σχετικά με τη διεξαγωγή του τεστ Παπανικολάου κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου του υπουργείο υγείας για τις γυναίκες άνω των 50 ετών, ενδείκνυται μια ετήσια μαστογραφία όπως επίσης και για το τεστ Παπανικολάου.

Το υπουργείο υγείας έχει αρχίσει με την πρωτογενή πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εμβολιάζοντας κορίτσια 13 χρόνων στα σχολεία, με το εμβόλιο για τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) το οποίο χορηγείται δωρεάν από το υπουργείο υγείας μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας.

Σημαντικός φορέας ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρόληψης του καρκίνου του μαστού διεξάγοντας μεγάλες εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση των γυναικών και τη διενέργεια συχνών προληπτικών εξετάσεων είναι η Europa Donna Κύπρου.

Η Europa Donna επέλεξε να μην εμπλακεί στο ζήτημα λόγω του ότι επίκειται αλλαγή διοικητικού συμβουλίου τις ερχόμενες μέρες.

«Παρακολουθούμε στενά το όλο ζήτημα», ανέφερε στο YgeiaWatch στέλεχος της συνδέσμου.

Tης Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα